Svečani defile u Banjaluci; Dodik: Slavimo slobodu, to ne mogu da nam uskrate (FOTO/VIDEO)

U čast predsednika Republike Srpske postrojen je Zastavni vod kojeg čine pripadnici Počasne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova

Republika Srpska danas slavi 32. rođendan, a tim povodom održan je svečani defile u centru Banjaluke.

U čast predsednika Republike Srpske Milorada Dodika postrojen je Zastavni vod koji čine pripadnici Počasne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Zastavni vod Počasne jedinice predvodi komandir Vitomir Petričević, koji je uz pozdrav oficirskom sabljom izvršio predaju raporta predsedniku Republike.

"Danas obeležavamo naš dan, dan kada je Republika stvorena i krenula u svoj život da slavi slobodu i narod koji ima pravo da na ovaj način slavi Dan Republike", rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u obraćanju na svečanom defileu povodom Dana Republike u Banjaluci.

Dodik je istakao da Republika Srpska nikom ne želi loše i slavi svoj rođendan - 9. januar i da niko ne može da joj uskrati to pravo.

"Republika Srpska ima sjajan narod, hvala vam svima koji ste ovde s nama, da pokažemo da smo okupljeni, da se poštujemo i volimo i da smo u miru, sabrani i da znamo šta radimo", rekao je predsednik Srpske.

On je naglasio da je Republika Srpska postigla veliki napredak za 32 godine postojanja i podsetio da je 30.000 ljudi dalo život za odbranu Republike.

"Zato ne damo Republiku, zato ona u sebi ima moralni, snažan aspekt koji niko ne može da ukine i uskrati. Sloboda je za nas način života", poručio je predsednik Srpske.

Prvi u defileu su studenti univerziteta u RS. Sportisti Srpske prodefilovali su centralnom ulicom u Banjaluci, a među njima su predstavnici Fudbalskog saveza Republike Srpske, Košarkaškog, Streljačkog i Rukometnog saveza, džudisti, karatisti… Predstavnici lovačkih udruženja, Pošta Srpske, vatrogasnih i spasilačkih službi i organizacija Crvenog krsta ponosno su nosili zastave RS u defileu.

Policijski službenici Specijalne antiterorističke jedinice i motorizovanih ešalona Ministarstva unutrašnjih poslova RS prodefilovali su Banjalukom, kao i specijalna vozila "vihor" i "Despot".

Centrom Banjaluke su prošetali i predstavnici boračkih organizacija i RVI, organizacije logoraša i starešina Republike Srpske.

Predaja raporta izvršena je uz numeru "Marš narodni heroji", u izvođenju Policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Veliki broj Banjalučana i stanovnika drugih gradova i opština u Srpskoj okupio se u centru grada kako bi prisustvovali svečanom defileu. Na defileu su i zvaničnici Srbije i Srpske.