Nemačka poslanica: Borićemo se protiv politike dvostrukih aršina, pa i prema Srbiji

Na dvostruku politike Nemačke ukazuje na primeru Analene Berbok koja zahteva da Srbija prizna Kosovo, koje je otcepljeno ratom uz kršenje međunarodnog prava, dok kritikuje samoproglašenu nezavisnost istočnih republika Ukrajine

Novoformirana stranka "Savez Sara Vagenkneht" boriće se protiv politike dvostrukih aršina koje Nemačka primenjuje u spoljnoj politici, pa i prema Srbiji, istakla je poslanica u Bundestagu Žaklin Nastić za "Kosovo onlajn".

Jedna od osnivača stranke "Saveza Sara Vagenkneht", na pitanje da li se njenim formiranjem u Nemačkoj pojavila partija koja će biti glas onih koji se, kao i u slučaju Srbije, u međunarodnoj politici brane od dvostrukih aršina, Nastić je naglasila da dvostruki aršini prožimaju celokupnu međunarodnu politiku nemačke vlade, posebno "zelene" ministarke spoljnih poslova Analene Berbok.

"Dva primera to jasno pokazuju. Ona zahteva da Srbija prizna Kosovo, koje je otcepljeno ratom uz kršenje međunarodnog prava, dok kritikuje samoproglašenu nezavisnost istočnih republika Ukrajine. Ovaj dvostruki standard je očigledan u ophođenju sa Srbijom, što se naravno ne priznaje", ukazala je Nastić.

Kao drugi primer, navela je, kako kaže - "proklamovanu feminističku spoljnu politiku zasnovanu na vrednostima" koju Zeleni uvek ističu.

"U stvarnosti, to izgleda ovako - dok s jedne strane vlada s pravom kritikuje ruski agresorski rat protiv Ukrajine, upadljivo ćuti o brutalnom agresorskom ratu Saudijske Arabije protiv Jemena. Naprotiv, čak su godinama podržavali Saudijsku Arabiju oružjem, a nedavno su im dali ovlašćenje za snabdevanje 'eurofajtera'", pojasnila je Nastić.

Poručuje da ovom dvostrukom standardu u spoljnoj politici - mora doći kraj.

"Spoljna politika naše stranke slediće tradiciju nekadašnjeg saveznog kancelara Vilija Branta i sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova, koji su se suprotstavljali razmišljanju i delovanju u logici hladnog rata politikom detanta, balansiranja interesa i međunarodne saradnje. Tražimo novu eru detanta i nove sporazume o razoružanju i zajedničkoj bezbednosti, daleko od američkih bezbednosnih interesa", rekla je Nastić.

Podsetila je da je sa devet poslanika Bundestaga, ali i mnogim drugima, napustila stranku "Di Linke" u oktobru.

"Nismo olako pristupili ovom koraku, ali je bio neizbežan jer više nije bilo moguće voditi politiku za većinu stanovništva. Nama je najvažnije da slušamo ljude, ozbiljno shvatamo njihove interese, ali i njihove brige i strahove. Zalažemo se za doslednu mirovnu politiku i diplomatska rešenja, da ponovo 'koridor mišljenja' koji je poslednjih godina bio previše sužen, postane širi", objasnila je Nastić.

Upozorila je da Nemačkoj, zbog značajnog poskupljenja energenata usled sankcija Rusiji i bezumne klimatske politike, preti gubitak važnih grana industrije i stotine hiljada dobro plaćenih poslova, dok mnoge kompanije prete da će napustiti zemlju ako se ništa ne promeni.

"Zato se i zalažemo da se ekonomski razum i socijalna pravda vrate u politiku. Naročito u vremenu jačanja Alternative za Nemačku (AfD), suštinski je važno da se popuni politička praznina koja postoji u Nemačkoj i da ljudi koji su se razočarano okrenuli od politike ili se više ne osećaju zastupljenima nađu novi glas u našoj stranci koja predstavlja njihove interese", zaključila je Nastić.