Srbija i Balkan

Kurti "zabrinut" za dobrobit Srba: Srbija sa "Putinovim metodama" opasna za građane

Srbija ne predstavlja opasnost za region već i za svoje građane, kaže Kurti dok nastavlja da hapsi Srbe pod izmišljenim optužnicama
Kurti "zabrinut" za dobrobit Srba: Srbija sa "Putinovim metodama" opasna za građaneGetty © Pool / Pool

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ocenio je da Srbija time što "prati metode ruskog predsednika Vladimira Putina" ne predstavlja samo opasnost za Kosovo i Metohiju i region, već i za građane Srbije.

Kurti je na sednici vlade "Kosova" takođe optužio Srbiju za, kako je rekao, nepravedna, namerna i zlonamerna hapšenja građana tzv. Kosova i mučenje sopstvenih građana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Srbija nije opasnost samo za naše građane, našu bezbednost, regionalnu stabilnost na Balkanu, ona je nedavno dokazala da predstavlja opasnost i za svoje građane koji su spremni da se izvine za srpski genocid na Kosovu... Srbija nastavlja sa svojim putem ka Putinovim metodama, od zastrašivanja do nehumanog mučenja političkih protivnika", rekao je Kurti, aludirajući na predsednika Republikanske partije u Srbiji Nikolu Sandulovića koji se, kako navodi RSE, poklonio ispred groba albanske devojčice ubijene 1998. godine.

Kurti, čija "policija" ne prestaje da hapsi Srbe na KiM pod neosnovanim optužbama za navodne ratne zločine, rekao je da je Sandulović "po nalogu Srbije pretučen i optužen za izazivanje mržnje" samo zato što je hteo da se "izvini" Prištini.

Takođe, optužio je Beograd i da ne poštuje sporazum u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, koji su dve strane prihvatile krajem februara prošle godine.

"U članu jedan sporazuma stoji da će strane, odnosno Kosovo i Srbija, međusobno razvijati dobrosusedske odnose, zasnovane na jednakim pravima. Srbija, međutim, bira sve iznad razvoja dobrih odnosa sa nama, zapravo bira da napadne Kosovo, kao što je to uradila 24. septembra 2023. godine u Banjskoj, a zatim da zaštiti počinioce ovog dela na čelu sa Milanom Radoičićem", rekao je Kurti.

Priština tvrdi da iza tog napada stoji Srbija, što je zvanični Beograd negirao.

image