Srbija i Balkan

Šta je poručeno sa obeležavanja Dana RS: Srbi ne žele nikom zlo, ali hoće da budu svoji na svome

To što je i na paradi 9. januara Milorad Dodik ponovio da je RS zagledana u Rusiju, sigurno je novi povod za napade i pritiske na njega. On ne krije da voli Rusiju i da voli Putina i to stalno potencira, ali to raspoloženje deli najmanje 90 odsto Srba u BiH, kaže za RT Balkan Anđelko Kozomara
Šta je poručeno sa obeležavanja Dana RS: Srbi ne žele nikom zlo, ali hoće da budu svoji na svome© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Svečanim defileom u centru Banjaluke i za kraj večeri svetlosnim spektaklom na nebu iznad grada, izvedenim pomoću vatrometa i dronova, Republika Srpska proslavila je svoj dan, 9. januar i 32. godišnjicu postojanja. 

Zapad je ove godine odlučio da ne ostane samo na rečima, poput saopštenja američke ambasade u Sarajevu koja traži istragu zakonitosti proslave dana RS, već i da delima pokaže svoje neslaganje sa praznikom u Srpskoj. Američki lovci F-16 nadletali su Banjaluku "u znak podrške integritetu BiH", kako su to prenele zapadne novinske agencije.

Uprkos tome što je jedna zapadna sila demonstrirala da je spremna da podigne borbene avione da podrži integritet BiH i činjenici da i Srbi u Srpskoj, kao i oni u Srbiji, dobro znaju šta znači kada američki avioni podržavaju "demokratske tekovine", proslava u Banjaluci je održana po planu a njen moto je bio: "Simbol slobode". 

Srbi su hteli da pokažu da je parola koja je data za ovogodišnje obeležavanje Dana RS, poruka i drugom entitetu da mi ne želimo nikakvo nasilje, Srbi ne žele zlo drugim narodima u BiH, žele samo da budu svoji na svome i da svako slavi svoj rođendan, dan kad se zaista i rodio, kaže za RT Balkan politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara.

"Proslava je bila spektakularna. Verovatno baš zbog tih velikih pritisaka, pretnji, zahteva da se to ne obeležava. Preko 10.000 Banjalučana bilo je po veoma hladnom vremenu na paradi, a policija je saopštila da nije bilo nijednog ni najmanjeg incidenta", naglašava Kozomara.

On podseća da je Srpska starija od BiH, jer potonja nije postojala kao samostalna država dok nije potpisan Dejtonski sporazum 1995, a RS je osnovana 9. januara 1992.

"Nije RS nikakav remetilački faktor, ona je jedna zaista slobodna teritorija na koju može da dođe ko hoće, nikada ovde niko nije popreko pogledan. To što smeta Sarajevu je upravo to što je RS bolji deo BiH, što je u svakom pogledu demokratskija, otvorenija", kaže Kozomara.

Obeležavanje Dana Republike Srpske trajalo je tri dana i završeno je u Brčkom, a i ove godine pratili su ga pritisci iz Sarajeva, ali i sa Zapada praćeni povicima da se radi o neustavnom prazniku, da je to nekakva proslava koja narušava harmoniju BiH i koju predvodi "secesionistički lider bosanskih Srba" Milorad Dodik.

Kozomara kaže da je Ustavni sud BiH dva puta proglašavao Dan RS neustavnim, ali postavlja i pitanje: koji Ustavni sud bilo gde u svetu se bavi proglašavanjem ustavnosti ili neustavnosti određenih akata države, a kamoli ocenom ustavnosti proslavljanja određenog dana.

"Ali situacija u BiH je takva da imamo trojicu stranih sudija u Ustavnom sudu i po dva od svakog naroda. Do sada su 99 odsto odluka doneli sa 5:4 rezultatom, uvek su tri stranca i dva Bošnjaka glasala za ono što odgovara Bošnjacima, a Hrvati i Srbi bili na drugoj strani", ističe naš sagovornik.    

On dodaje da Dodik jeste više puta govorio da će se Republika Srpska otcepiti, ali uvek naglašava, a to zapadni mediji uporno prećutkuju, ako se BiH ne vrati u okvire Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jednom rečju: da jesu za mir i suživot, ali da neće trpeti da se Srpskoj otimaju sve nadležnosti.

Pretnje i povike sa Zapada, sudeći po govoru koji je na paradi u Banjaluci održao predsednik RS, nisu urodile plodom: on je ponovio da Srbi imaju pravo da obeležavaju Dan RS, ali i da je Srpska zagledana u Srbiju u Rusiju.

"To što je i na paradi 9. januara Dodik ponovio da je RS zagledana u Rusiju, sigurno je novi povod za napade i pritiske na njega. On ne krije da voli Rusiju i da voli Putina i to stalno potencira, ali to raspoloženje deli najmanje 90 odsto Srba u BiH. Dodik to potencira da bi se neko setio da sedne sa Srbima i ravnopravno razgovara, da ih uvažava kao ravnopravnog partnera u razgovorima o budućnosti BiH", naglašava Kozomara.

image