Srbija i Balkan

Beograd danas u minusu, ledeni dani povećali broj dolazaka u prenoćište za beskućnike

Najveći broj dolazaka zabeležen je u prethodnoj noći - 39 lica su koristila usluge prenoćišta na adresi Dr Milutina Ivkovića
Beograd danas u minusu, ledeni dani povećali broj dolazaka u prenoćište za beskućnike© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Glavni grad Srbije danas će biti u temperaturnom minusu: posle jutarnje temperature od minus sedam stepeni, najviša dnevna biće minus dva stepena Celzijusa.

U našoj zemlji najniže temperature bile su od minus 12 do minus 6 stepeni, a najviša u većini mesta od minus 4 do 0, na severu Vojvodine, dok će na jugu i istoku Srbije biti malo toplije, do 4 stepena.

Do kraja sedmice očekuje se umeren do jak jutarnji mraz, a u subotu popodne postepeni rast dnevne temperature.

Sa prvim snegom u ovoj godini i ledenim danima povećan je broj dolazaka u Privremeno prenoćište za beskućnike na Autokomandi.

Tokom ledenih dana najveći broj dolazaka zabeležen je u prethodnoj noći - 39 lica su koristila usluge prenoćišta, na adresi Dr Milutina Ivkovića.

"U Privremenom prenoćištu za beskućnike noćas smo imali ukupno 39 korisnika, dok je kapacitet 40. Pre Nove godine smo imali popunjen kapacitet, a u ovoj ledenoj nedelji 39 je najveći broj noćenja", izjavio je za Tanjug Nikola Prica, sekretar Crvenog krsta Beograd.

Kako je objasnio, u prenoćištu imaju sedam žena koje borave ovde tokom noći, a ukupno je 82 različite osobe od novembra do današnjeg dana koristilo njihove usluge, od toga 14 različitih žena.

Prica je dodao da je ukupan broj noćenja u Prenoćištu na Autokomandi od novembra do sinoć bio je 1.667, dok je u Dnevnom centru u Lominoj od otvaranja centra bilo 450 korišćenje različitih usluga, koje su koristile 84 različite osobe, što je na dnevnom nivou oko 25 korisnika.

"U Dnevnom centru u Lominoj prosečno zadržavanje je sat i po vremena, iako je Dnevni centar otvoren više od tri sata u toku dana", rekao je Prica.

On je istakao da su tu, pored zaposlenih, prisutni i volonteri, i dodao da imaju dovoljno namirnica za funkcionisanje.

image