Srbija i Balkan

U Prištini nastavljeno suđenje Zlatanu Arsiću iz Kosovske Kamenice

On se sumnjiči da je u martu 1999, kao službeno lice u policijskoj stanici u Kosovskoj Kamenici, zajedno sa drugim pripadnicima policije, navodno tukao Albanca B.M. dok njegova porodica to demantuje i navodi da je tada imao dvadesetak godina
U Prištini nastavljeno suđenje Zlatanu Arsiću iz Kosovske Kamenice© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

U Osnovnom sudu u Prištini danas je ispitivanjem svedoka predloženih u optužnici nastavljeno suđenje Zlatanu Arsiću (46) iz sela Ajnovce kod Kosovske Kamenice, optuženom da je počinio navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Arsić je uhapšen u martu prošle godine na administrativnom prelazu "Bela zemlja".

On se sumnjiči da je navodno u martu 1999. godine, kao službeno lice u policijskoj stanici u Kosovskoj Kamenici, zajedno sa drugim pripadnicima tadašnje policije SR Jugoslavije, navodno tukao Albanca B.M, nanevši mu teške povrede.

Takođe, kako tvrde iz tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Z.A. u periodu februar-mart 1999. godine, u saradnji sa, kako navode, drugim pripadnicima srpske policije i paravojnih grupa, učestvovao u maltretiranju, proterivanju i raseljavanju albanskih civila iz Kosovske Kamenice i okoline, nakon čega je pljačkao njihove kuće.

Njegova porodica je ranije demantovala da je bio policajac, kao i da je u vreme za koje ga optužuju imao dvadesetak godina.

Jedan od Arsićevih advokata, Vasilije Arsić izjavio je da je svedok kontradiktoran u svojim izjavama i da će odbrana dokazati da je nepouzdan kao takav.

"To je neka njegova izmišljena priča, a mi ćemo u toku dokaznog postupka dokazati nevinost Zlatana jer imamo i materijalne dokaze koji dokazuju njegov alibi. S druge strane, tužilaštvo nije priložilo nijedan materijalni dokaz koji povezuje Zlatana sa delom koje mu se stavlja na teret u optužnici. Nadamo se da će sud biti objektivan, sagledati sve činjenice i doneti pravednu odluku,", rekao je advokat Arsić.

Supruga Zlatana Arsića, napominje da je on već privođen zbog ovog slučaja 2015. i 2017. godine i da su im tada rekli da je slučaj zatvoren.

"Saslušan je ponovo 2017, tada su rekli da je slučaj zatvoren i da nemaju dokaze i normalno je radio u kosovskoj policiji 20 godina. Mi sumnjamo u dokaze, obraćali smo se svima i niko nije imao sluha za nas. On nije u to vreme bio na Kosovu i Metohiji, vratio se tek posle bombardovanja", rekla je Zlatanova supruga Zorica.

image