Srbija i Balkan

Vučić: Situacija je na ivici sukoba

U obraćanju naciji nakon pregovora u Briselu, predsednik Srbije poručio da će biti srećan ako uspe da sačuva mir
Vučić: Situacija je na ivici sukobaNone © OTO TANJUG/ RADE PRELIC

Na početku obraćanja predsednik Srbije istakao je da je ponosan na činjenicu da je delegacija Srbije došla u Brisel sa idejom da pregovara i da se dogovara, da po svaku cenu pokuša da sačuva mir i stabilnost regiona.

On je dodao da je srpska strana bila spremna na kompromis i da su prihvatali nove zahteve, ali da je već posle sat i po shvatio "da nema ništa od pregovora".

"Rekao sam još jutros Borelju i Lajčaku: nema ništa od ovoga, jer sam shvatio da albanska strana neće nikakvo kompromisno rešenje", istakao je Vučić. 

Srbi nemaju obavezu da plaćaju harač

U jednom trenutku smo se "dogovorili o merama za izbegavanje eskalacije, Srbija da ne izdaje nove tablice, a Priština da ne kažnjava nikoga, pa da se dogovaramo u narednim mesecima, ali je Priština to odbila", rekao je predsednik Srbije, iako je bilo navedeno da "ovaj dogovor ostavlja prostor stranama da traže održivo rešenje u kontekstu normalizacije odnosa".

On kaže da je tzv. specijalna policija Kosova poslata večeras na nekoliko različitih strana i to ne slučajno. 

"Srbi znaju da nije njihova obaveza da plaćaju harač", poručio je Vučić i dodao da će razgovarati sa ministrom odbrane, Ivicom Dačićem, Milanom Mojsilovićem i sa predstavnicima Srba sa Kosova, kako bi se sačuvao mir. 

Srbija će poštovati Boreljov zahtev i neće izdavati nove tablice, za razliku od Prištine koja je već najavila da neće poštovati zahtev visokog predstavnika EU za spoljnu politiku, istakao je Vučić i dodao da obaveštajni podaci pokazuju "da je situacija na ivici sukoba".

Prvo da se sprovede ono što je potpisano

Vučić je rekao da je zahvalan predstavnicima EU na strpljenju i višesatnim razgovorima.

"Čak i kada su Albanci želeli da sve to uvežu u sporazum o normalizaciji, mi smo rekli u redu, samo mora da bude implementirano ono što je već potpisano", istakao je predsednik Srbije.

On je ponovio da će Srbija biti posvećena miru, a Srbima na KiM je poručio da ne moraju da brinu za svoju bezbednost. 

"Srpski narod mora da zna da iza sebe ima svoju državu", rekao je Vučić.

Za mene ovo nije pobeda

Neki bi rekli da je "velika pobeda Srbije" to što smo prvi put ocenjeni kao konstruktivni, a druga strana kao ona koja ne sarađuje, kaže predsednik Srbije, ali dodaje da to za njega nije pobeda.

"Za mene je pobeda nešto drugo, ako će svako dete, i srpsko i albansko mirno da zaspi. Za mene je pobeda ako imamo mir i bar u velikoj meri ostvarenje nacionalnih interesa", poručio je Vučić i dodao da je pobeda kad "trajno rešite problem, a ne ostavite deci zamrznut konflikt".

Priština vodi "hibridni rat"

Predsednik Srbije rekao je da ne zna kada će biti sledeći susret sa Kurtijem, niti o čemu bi pričali nakon današnjeg neuspeha, s obzirom da "međusobno priznanje nije politika Srbije". 

Predstavnici Srba biće oko 21 časova u Beogradu, a predsednik je od njih zatražio da eventualni protesti, ukoliko ih bude, budu mirni. 

"Sve što radi Priština je ilegalno i oni to znaju. Upozorio ih je Stoltenberg, upozorili su ih svi", naveo je Vučić i dodao da Priština ipak izaziva sukob. 

"Vidim da su se ustremili na gospodina Borelja, pošto valjda svi moraju da budu gluvi i slepi za ono što se dešava", prokomentarisao je predsednik Srbije reakcije na prištinskoj strani. 

On je ponovio da Srbi ne izlaze iz institucija zbog tablica, već zato što druga strana ne ispunjava ono što je potpisano.

"Nakupilo se mnogo toga", zaključio je Vučić, ističući da su Srbi na KiM uvek bili kriminalizovani i da se protiv njih vodi "hibridni rat". 

On je dodao da će biti srećan ako se pronađe neko međurešenje u narednim danima, "da izbegnemo katastrofu". 

Nismo postigli nikakav dogovor

Predsednik Srbije rekao je neposredno posle sastanka sa predstavnicima EU i Prištine u Briselu, koji su trajali duže od sedam sati, da nije postignut apsolutno nikakav dogovor.

"Iz meni nejasnih razloga nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor. Srpska strana bila je potpuno konstruktivna i deset puta su menjani tekstovi koje smo prihvatili, ali albanska strana bi uvek dodavala nešto što je bilo jasno da nije moguće", objasnio je on u izjavi novinarima.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj izrazio je žaljenje što nije postignut dogovor Beograda i Prištine o tablicama i uputio kritike na račun Prištine. On je kazao da izostanak dogovora znači i da će morati da povuče zaključke o tome kako se vodi proces pregovora.

"Informisaću svoje kolege u EU i međunarodne partnere o ponašanju strana u razgovorima i nedostatku poštovanja međunarodnih pravnih obaveza, što se posebno odnosi na Kosovo", poručio je on.

Aljbin Kurti kritikovao je visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja zbog odustajanja od marta 2023. godine kao konačnog datuma za normalizaciju odnosa 'Kosova' i Srbije, prenosi "Koha". On je istakao da Boreljov zahtev da se odustane od izricanja kazni za registarske tablice nije prihvatljiv ako nije praćen konačnim dogovorom o punoj normalizaciji odnosa i međusobnim priznanjem. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je razočaran što nije postignut dogovor o registarskim tablicama između Kosova i Srbije i pozvao je na izbegavanje eskalacije. 

"Razgovarao sam sa Žozepom Boreljom. Razočarani smo što nije bilo moguće da se reši spor oko registarskih tablica. Sada je vreme za odgovornost i pragmatična rešenja. Eskalaciju treba izbegavati. NATO_KFOR ostaje u pripravnosti", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

image