O'Brajen: Srbija i "Kosovo" da preuzmu svoje obaveze iz dijaloga

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja istakao je da je važno da Beograd i Priština izbegavaju provokativne akcije na severu, podsetivši da je prisustvo NATO-a pojačano

Sjedinjene Američke Države podržavaju dijalog "Kosova" i Srbije koji vodi Evropska unija, a dve strane moraju da ispune svoje obaveze u ovom procesu, i izbegavaju provokacije na severu, poručio je pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen.

"Naša pozicija po pitanju Kosova i Srbije se nije promenila. Snažno podržavamo dijalog koji vode EU i Miroslav Lajčak. Pozivam Srbiju i Kosovo da preuzmu svoj deo odgovornost u okviru dijaloga. Proteklih meseci je bilo napretka, kada je reč o svakodnevnim pitanjima, poput registarskih tablica i carinskih dokumenata, čime se omogućava sloboda kretanja", rekao je O’Brajen tokom onlajn brifinga sa novinarima.

Istakao je da je važno da Srbija i "Kosovo" izbegavaju provokativne akcije na severu, podsetivši da je prisustvo NATO-a pojačano.

"Zadovoljni smo komunikacijom i saradnjom Kosovske policije i Euleksa, na severu. I saradnja sa Kforom je dobra. Takođe, komunikacija i saradnja sa Beogradom je doprinela smirivanju situacije. Očekujemo da se to nastavi, kao i više transparentnosti i razgovora u narednim mesecima, što je posebno važno posle dešavanja u Banjskoj, krajem septembra, kada je jedna grupa pokušala da uzme veću količinu naoružanja, čime bi izazvala nasilje, da je bila u mogućnosti da sprovede planove", rekao je O’Brajan.

On je naveo da obe strane razumeju da neće biti dozvoljeno da se tako nešto ponovo dogodi.

S tim u vezi, istakao je da SAD pozdravljaju promene u srpskoj administraciji, kao korak napred u stabilizaciji situacije na severu Kosova.

Kada je reč o izborima u Srbiji, naveo je da je važno da institucije, uključujući parlament, uključe i predstavnike opozicije.

"Podržavamo mirne proteste građana, koji smatraju da su izbori nefer. Imaju pravo na miran protest. Ali, želimo da se kroz pravni proces izrazi svaka zabrinutost, kao i da se obezbede jasni izveštaji o izborima. Radićemo sa Vladom Srbije po pitanju svih zabrinutosti koje je izrazio ODIHR", rekao je O' Brajen.

Primetio je da su izbori doneli određene promene, poput te da stranke koje su nudile samo nacionalizam neće biti u narednom sazivu parlamenta.

"Opozicione grupe su dobile veću podršku. Za mene, te dve stvari znače da sada imamo potencijalnu vladajuću koaliciju koja je prilično jasna i koja je odgovorna za ostvarivanje rezultata", rekao je on.

O'Brajen je poručio i da Zapadni Balkan mora da bude evropski, stabilan i bezbedan, što znači pre svega ekonomsku integraciju, uz konstataciju da je najveći izazov u zemljama regiona odlazak velikog broja građana, u EU ili negde drugde.

"Ohrabreni smo time što je EU posvećena i angažovana. Proces pridruživanja EU znači pripreme za pristupanje ekonomskoj uniji, ali i pripremu za donošenje političkih odluka. Plan rasta je fokusiran na prvu komponentu, nudi učešće u određenim delovima zajedničkog tržišta. Kada države sprovedu reforme, obezbede ispunjenje četiri osnovne slobode, to je važan korak za uključenje u jedinstveno tržište", rekao je američki zvaničnik.

Dodao je i da je cilj SAD da Bosna i Hercegovina bude evropska, stabilna i funkcionalna.

"BiH posebno pati od odliva mozgova. Polovina stanovništva ne živi u zemlji i time treba da se bave političari. Umesto toga nude cirkus, posebno Milorad Dodik sa obeležavanjem Dana RS, kojim želi da skrene pažnju sa pitanja kojima treba da se posvete vlasti", rekao je O'Brajen.

Podsetio je i da je i sam bio angažovan na sastavljanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Njegove (Dodikove) priče o secesiji su eksplicitno odbačene u originalnom Dejtonskom sporazumu. To je besmislica i to je neustavno", rekao je O'Brajen.