Srbija i Balkan

Stoltenberg: Razočaran sam jer nije postignut dogovor; Stano: Priština da ne izriče kazne

Ne može biti pregovora o normalizaciji odnosa uz pretnju nasiljem, rekao je portparol EU Peter Stano
Stoltenberg: Razočaran sam jer nije postignut dogovor; Stano: Priština da ne izriče kaznewww.globallookpress.com © Massimo Di Vita

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je razočaran što nije postignut dogovor o registarskim tablicama između "Kosova"' i Srbije.

Stoltenberg je na Tviteru napisao da je o tom pitanju razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i pozvao da se izbegne eskalacije.

„Razgovarao sam sa Žozepom Boreljom. Razočarani smo što nije bilo moguće da se reši spor oko registarskih tablica. Sada je vreme za odgovornost i pragmatična rešenja. Treba da se izbegne eskalacija. NATO/KFOR ostaje u pripravnosti", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Borelj je potvrdio da je obavestio generalnog sekretara NATO o razočaravajućem ishodu današnjeg sastanka na visokom nivou između Beograda i Prištine.

"Eskalacija se mora izbeći. EU i NATO ostaju koordinisani, takođe, na terenu", napisao je Borelj na Tviteru i dodao da "EULEKS Kosovo pažljivo prati situaciju".

Portparol EU Peter Stano izjavio je večeras da Unija nije odustala od prvobitnog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, podržanog od Nemačke, Francuske i SAD.

"Netačne su bilo kakve tvrdnje da EU odustaje od svog predloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji podržavaju Nemačka, Francuska i SAD. EU nastavlja da u potpunosti stoji iza ovog predloga i ohrabruje strane da se dogovore za tekst i čim budu spremni pokažu međunarodnoj zajednici da su u stanju da donesu evropska rešenja'', rekao je Stano novinarima.

On je istakao da je sada ključno da Beograd i Priština izbegnu eskalaciju, što zahteva hitnu akciju obe strane - Priština da ne počne da izriče kazne, a Beograd da ne izdaje nove tablice KM.

''Ne može biti pregovora o normalizaciji odnosa uz pretnju nasiljem", rekao je Stano.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je danas, posle sastanka u Briselu sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izneo tvrdnju da je Borelj odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Danas sa žaljenjem kažem da je (Borelj) odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Kažem to sa žaljenjem, jer su oni sami predložili mart 2023", rekao je Kurti.

Borelj je posle razgovora sa Vučićem i Kurtijem izrazio žaljenje što nije postignut dogovor Beograda i Prištine o tablicama i uputio kritike na račun vlasti privremenih prištinskih institucija.

image