Srbija i Balkan

Osmani: Borelj se priklonio agresorima! Gervala: Nema ustupaka huliganima i kriminalcima!

Ono što smo danas videli od gospodina Borelja je da je bio očigledno pristrasan, poručila je predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani
Osmani: Borelj se priklonio agresorima! Gervala: Nema ustupaka huliganima i kriminalcima!Getty © Sean Gallup /

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani reagovala je nakon izjave visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku bezbednost Žozepa Borelja, optuživši ga za pristrasnost, prenosi "Reporteri".

"Prvo pravilo svakog procesa medijacije je nepristrasnost. Ono što smo danas videli od gospodina Borelja je da je bio očigledno pristrasan, priklonio se agresoru i predstavljao potpuno iskrivljenu stvarnost. Da je Borelj poštovao osnovne principe neutralnosti, on bi Srbiji pomenuo bar neki od ovih prekršenih Briselskih sporazuma, umesto da optužuje Kosovo", napisala je Osmani na Fejsbuku.

Ona je dodala da tzv. Kosovo nikada neće odustati od dugoročnog mira i stabilnosti, kao i reda i zakona na celoj svojoj teritoriji.

"Mir i stabilnost se ne mogu postići prilagođavanjem onima koji imaju hegemonističke ambicije. Ali, Kosovo nikada neće odustati od jasnog cilja", navela je Osmani.

Inače, ona je u objavi na Fejsbuku navela i tačke Briselskog sporazuma koje je, kako ona tvrdi, Srbija "prekršila" - od zabrane ulazaka "kosovskih" zvaničnika u Srbiju, do kršenja odredbi o integraciji Srba u policiju i pravosuđe. Oštro oko bi primetilo da bi sličan spisak mogao da napravi i Beograd, sa dodatkom odredbe o formiranju Zajednice srpskih opština, koju je Vjosa Osmani, u "buci i besu", verovatno zaboravila. 

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc, ponovila je, reagujući na neuspeh današnjeg sastanka u Briselu, stav Aljbina Kurtija da normalizacija odnosa može da bude postignuta samo ukoliko je usmerena na međusobno priznanje.

Ona je na Tviteru navela da je Priština posvećena dijalogu o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

"To se može postići na održiv način samo poštenim i pravednim rešenjima, ali sa međusobnim priznanjem u osnovi. Nikad uz ustupke huliganima i kriminalcima, samo uz vladavinu prava", navela je Gervala.

Kurti je danas u Briselu odbacio kao neprihvatljiv predlog EU da Priština odustane od novčanog kažnjavanja onih koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS tablice.

Kurti je takođe kritikovao šefa diplomatije EU Žozepa Borelja jer je, kako tvrdi, "odustao od 23. marta 2023. godine kao konačnog datuma dogovorenog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine".

image