Priština na 48 sati odložila primenu mere kažnjavanja Srba koji nisu preregistrovali automobile

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je da na dva dana odlaže primenu mere kažnjavanja vozača sa srpskim registarskim oznakama

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti objavio je rano jutros da za 48 sati odlaže primenu mere kažnjavanja vozača koji nisu preregistrovali svoje automobile na Kosovu i Metohiji. Na to je pristao, kako je naveo u objavi na Tviteru,  samo zbog zahteva Sjedinjenih Američkih Država. 

"Zahvaljujem ambasadoru Hovenijeru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtev za odlaganjem za 48 časova mere izricanja kazni za nelegalne 'KM' (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana", objavio je Kurti na Tviteru.

Američki ambasador Džef Hovenijer prethodno je objavio da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum za rešenje krize na Kosovu i Metohiji juče u Briselu.

"Mi smo od 'kosovske' vlade zatražili da odloži za 48 sati primenu mere kažnjavanja, kako bi omogućila Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama dalje angažovanje strana na pronalaženju rešenja", naveo je Hovenijer u saopštenju.

Stejt department: 'Kosovo' odmah da obustavi sve planirane mere

Prethodno, portparol Stejt departmenta Ned Prajs saopštio je da su SAD razočarane što u Briselu juče nije postignut dogovor za spor oko registarskih oznaka.

"Pridružujemo se Evropskoj uniji u pozivu 'Kosovu' da odmah obustavi sve planirane mere koje bi dovele do eskalacije tenzija, uključujući i nametanje kazni za vozila. Obe strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u okviru dijaloga koji vodi EU, i da se konstruktivno angažuju na postizanju održivog rešenja", istakao je Prajs.

Policija u Prištini najavila je juče, posle neuspešnih pregovora u Briselu, da će danas u osam časova početi da sprovodi meru kažnjavanja vlasnika vozila sa srpskim tablicama.

Na Jarinju saobraćaj normalno, u blizini prelaza specijalci

Saobraćaj na administrativnom prelazu Jarinje jutros se odvija bez problema, nakon što je Priština za 48 sati odložila izricanje kazni za vozila sa srpskim registarskim tablicama sa početnim slovima gradova na KiM, javlja Tanjug.

U blizini administrativnog prelaza sa strane Kosova i Metohije prisutni su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije.

Šefica UNMIKA-a: Potrebno izbeći bilo kakvu eskalaciju

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica Misije UN na KiM (UNMIK) Karolina Zijade izrazila je danas žaljenje što na razgovorima u Briselu nije postignut dogovor kako bi bio prevaziđen trenutni, kako je navela, "ćorsokak" na KiM.

Zijade je naglasila potrebu da se izbegne bilo kakva eskalacija koja bi mogla da destabilizuje situaciju na terenu i dovede do neželjenih posledica, saopštio je UNMIK.

Šefica UNMIK-a je istakla je da su dijalog i kompromis temelj svakog plana za održivi mir i pozvala na odgovornost i istinsku posvećenost dijalogu uz posredovanje EU.