RT Balkan na severu KiM: Posle Kurtijeve odluke napetost nešto manja

Pošto je na zahtev ambasadora SAD na Kosovu odloženo na 48 sati kažnjavanje građana na severu Kosova koji do jutros nisu preregistrovali svoja vozila sa KM na RKS tablice, napetost je malo splasnula

Na zahtev ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hovenijera, premijer Kosova Aljbin Kurti odložio je na 48 sati kažnjavanje građana na severu Kosova koji do jutros nisu preregistrovali svoja vozila sa KM na RKS tablice!

Prema ovoj vesti, koja je iz Prištine emitovana noćas oko dva sata, kažnjavanje Srba zbog tablica na vozilima neće početi jutros od osam sati, kako je to u ponedeljak uveče najavljeno iz kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, nego, ako dogovora ne bude, u četvrtak od osam ujutru!

Kurti je noćas oko dva sata na Tviteru zahvalio američkom ambasadoru na "njegovoj posvećenosti".

"Prihvatam njegov zahtev za odgodu za 48 sati početka mere zbog nelegalnih registarskih oznaka KM (i drugih). Sretan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana", napisao je još Kurti na Tviteru.

Samo nekoliko sati ranije Kurti je u Briselu izjavio da je zahtev EU za odlaganje mere kažnjavanja neprihvatljiv, kosovska predsednica Vjosa Osmani rekla je pak da se Borelj u Briselu "priklonio agresoru", dok je ministarka spoljnih poslova privremenih institucija na Kosovu Donika Gervala Švarc dodala da "nema ustupaka huliganima i kriminalcima".

Noć je na severu Kosova i Metohije protekla mirno, nije bilo incidenata, ali malo ko je ovde mirno spavao, očekujući šta bi novi dan mogao da donese.

I jutro je ovde mirno, zaposleni ljudi polaze na posao, deca u školu, tenzije su splasnule, ali minimalno. Velika zabrinutost je ostala. Niko ovde nije siguran šta će doneti dva naredna dana, za koliko je Kurti odložio početak izricanja kazni, i čeka li sever Kosova već u noći između srede i četvrtka, u četvrtak ujutru novo zaoštravanje, nove pretnje i nova velika kriza.

I jutros italijanski karabinijeri dežuraju na glavnom mostu na Ibru, a tokom noći patrole EULEKS-a bile su na glavnoj ulici u Severnoj Mitrovici.

Ovde je sinoć s velikom pažnjom propraćeno obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića po povratku iz Brisela, i posebno deo nove informacije oko pokreta kosovskih specijalaca na severu Kosova, tj. procena da je situacija na terenu na ivici sukoba.

Politički predstavnici Srba sa severa Kosova noć su, kako je u ponedeljak uveče najavljeno, proveli u Beogradu i jutros se očekuju detalji oko daljih koraka.

Iz Srpske liste još početkom novembra saopšteno je da će prva kazna izrečena na severu KiM zbog registarskih oznaka "biti razlog za oštar odgovor planu Kurtija da se Srbi obesprave, da im se otima imovina i onemogući pravo na slobodu kretanja".