Bolton: Predlog EU za rešenje problema KiM nastavlja status kvo, razmena teritorija bolji izbor

Bivši član administracije Donalda Trampa ponudio je svoju viziju rešenja pitanja Kosova i Metohije

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton smatra da rešenje za "kosovsko pitanje" mora da potekne od Prištine i Beograda a ne od spoljnih faktora poput Evropske unije ili Sjedinjenih Američkih Država.

"Nesuglasice iz prošlosti neće biti rešene ovim pregovorima u Evropskoj uniji. To nije rešeno 20 godina", rekao je Bolton u intervjuu "Albanijan postu".

Govoreći o sastanku na kojem su se premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali sa posrednicima EU Žozepom Borelom i Miroslavom Lajčakom, Bolton kaže da je suština problema ta da stranci mogu da ponude predloge i ideje, ali da dve strane moraju da odluče o ovom pitanju i da li im je budućnost važnija od prošlosti.

"Ovo nema veze sa 'Kosovom', nema veze sa Srbijom, to ima veze sa ovakvom prirodom nesuglasica koje su veoma duboke, koje su veoma snažno osetile obe strane. Niko nema iluzija da je na ova pitanja lako odgovoriti. Ali stranama treba pomoći da vide budućnost kao važniju od prošlosti", rekao je on.

Nova stranica

"Put napred je da zapravo okrenete stranicu. Uzmimo sada ovo pitanje registarskih tablica, jer, koliko sam shvatio od mnogih ljudi, to nije mali problem. To je pitanje vršenja vlasti Srbije na 'Kosovu'. Srbi kažu da to nije pozicija suvereniteta, to su samo stare tablice", ističe Bolton.

Ni Sjedinjene Američke Države ni Evropska unija neće rešiti ovo pitanje za 'Kosovo' i Srbiju. Ne postoji kreativnost van regiona za koju ću dati rešenje, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, rešenje će doći ako premijer "Kosova" i predsednik Srbije budu imali politički kapacitet u svojim državama i kažu da ćemo, šta god da se radi, ići napred.

"Slika koja mi je ostala u mislima je ona da je na jednoj strani premijer Kurti, na drugoj predsednik Vučić, a na čelu stola Evropska unija. To jednostavno ne završava posao. Slika koju treba da vidimo su dva lidera i niko drugi u prostoriji", rekao je on.

Budući da strani predlozi ne uspevaju i najnoviji francusko-nemački će imati istu sudbinu. "Ovaj predlog manje-više zamrzava status kvo za budućnost", ocenio je Bolton.

"Ako tražite samo privremenu stabilnost u kratkom roku – što je način na koji EU pristupa stvarima – onda to možda ima smisla, ali ako tražite trajno rešenje, onda je očigledno da to neće funkcionisati", rekao je Bolton i kao rešenje predložio razmenu teritorija između "Kosova" i Srbije jer mu se čini da je ta ideja potekla od samih lidera.

"Tada sam razgovarao sa oba lidera, Tačijem i Vučićem, i oni su bili voljni da to pokušaju, jer nije na meni kao autsajderu da dođem do savršenog rešenja, to je na samim stranama. Verovao sam da vredi pokušati, žao mi je što nije uspelo", rekao je on.

Pokretanje ciklusa na Balkanu

Protivnici te ideje su – pored unutrašnjih zamerki – bili i pojedini evropski lideri. Jedan od razloga je, kaže, bio je strah da bi, ako se to dogodi između tzv. Kosova i Srbije, to moglo da proizvede ciklus razvoja događaja na Balkanu.

Drugi razlog, prema Baltonu, bio je taj što su "Evropljani bili iritirani jer su Amerikanci umešani".

Bolton, koji je bio savetnik u administraciji Donalda Trampa, kaže i da nova američka administracija na čelu sa Džozefom Bajdenom nema pristup Balkanu.

"Mislim da je previše zauzeta ratom u Ukrajini. Postoje i slabosti u podršci NATO-a Ukrajini. S druge strane, Rusi su koliko god mogu aktivni da oslabe jedinstvo Zapada. Mislim da ne radimo dobro na Balkanu. Ne mogu da opravdam ovakav pristup, ne mogu ni da se izvinim, jer nisam deo administracije, ali mislim da nedostatak pažnje dozvoljava drugima koji nisu za američke interese, ili za interese regionu, da uđe i izazove nevolje. Nažalost, mislim da se to dešava", rekao je on.