Petković: Prvi put smo u Briselu čuli da su krivci za propast dijaloga isključivo Kurti i Priština

Direktor Kancelarije za KiM komentarisao je jučerašnji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija i predstavnika EU

U Briselu juče nije postignut dogovor delegacija Beograda i Prištine uz posredstvo Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka a Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je za RTS ocenio da je važno i značajno što je međunarodna zajednica razumela poziv i molbu Vučića da Zapad uloži neophodan pritisak na Prištinu.

Naime, visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj rekao je da je Vučić prihvatio predloge EU, dok premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije.

"Od samog početka videlo se da Kurti ne želi da se dogovori, ne zanima ga normalizacija odnosa, mir i stabilnost. Vučić se snažno i odlučno borio da sačuvamo mir, to je važna i značajna reč, da sačuvamo živote ljudi, da nijedna majka ne bude zavijena u crno, već da vidimo kako da pomognemo, da zaštitimo naš narod", rekao je Petković.

Tokom jučerašnjeg dana je, kaže, bilo veoma napeto - Vučić je bio spreman na kompromis.

"Na to smo spremni svaki put kada idemo u Brisel, jer tome služi dijalog – da se nađemo na pola puta. Kurti je insistirao i govorio da ga interesuje samo puna normalizacija odnosa koja ima međusobno priznanje kao centar dogovora. To su njegove želje, toga nema u dijalogu, nema toga na dnevnom redu", naveo je Petković.

On je ukazao na izjavu Žozepa Borelja, koji je rekao da dogovor nije postignut isključivo zbog Aljbina Kurtija.

"Prvi put smo jasno mogli da čujemo da su krivci za propast dijaloga isključivo Kurti i Priština koja ne sprovodi svoje međunarodno-pravne obaveze, kako je rekao sam Borelj", naveo je Petković.

Na to je, kaže, kao odgovor iz Prištine usledila salva napada predsednice privremenih institucija na KiM Vjose Osmani i Aljbina Kurtija koji su za Borelja rekli da je pogazio normalizaciju odnosa i da se "priklonio agresoru", da mu je iskrivljena stvarnost.

Porčuje da ćemo čuvati mir, gledati šta možemo da uradimo da sačuvamo naš narod na KiM.

"Gledaćemo kako da sačuvamo dijalog i upravo to je mesto gde treba da razgovaramo, da ne bude incidenata, da ne dozvolimo Kurtiju da militantim pristupim napada. Kurti odbija sporazume i pokazuje da je sve vreme lagao, svih ovih godina, a poslednjih meseci naročito", zaključio je Petković.