Srbija i Balkan

Hilov plan za Srbiju: "Džavelini" u Prištini, protesti u Beogradu

Još se nije razišao novogodišnji vatromet nad Srbijom, a pritisci Zapada na našu zemlju su uveliko počeli
Hilov plan za Srbiju: "Džavelini" u Prištini, protesti u Beogradu© Amir Hamzagic/ATAImages

Tek što je prošlo 15 dana od početka godine, Vašington je već doneo odluku da naoruža Prištinu raketama "džavelin", a američki ambasador u Beogradu dao je podršku protestima prozapadne opozicije koji se nastavljaju sutra.

O vojnom "transferu" Kristofer Hil obavestio je srpskog predsednika Aleksandra Vučića koji nije krio razočaranje tom vešću.

"Za nas je od najveće važnosti da mir u regionu ne bude narušen i Srbija će nastaviti da se ponaša odgovorno i da doprinosi stabilnosti na Balkanu", rekao je Vučić nakon susreta sa Hilom.

A da li je Americi stalo do stabilnosti na Balkanu?

Protesti koje je prozapadna opozicija održavala u Beogradu u decembru nakon održanih vanrednih izbora, navodeći da postoje izborne neregularnosti koje su uticale na rezultate, zamrli su tokom praznika.

Američki ambasador poručio je predstavnicima tog dela opozicije da praznike provedu sa porodicama, a u nedavnom intervjuu za list "Nova" kroz smeh je kazao kako su ga poslušali.

Protesti će od sutra opet biti na beogradskim ulicama, za koje Hil ne krije da ih podržava.

"Mislim da je veoma važno i pošteno da ljudi steknu utisak da imaju pravo da protestuju i imaju mirno okupljanje. To je njihovo pravo, ali i njihova obaveza, ako hoćemo da budemo tačni", poručio je Hil izjavom koja se može tumačiti i kao pozivanje na proteste.

Kao adresu na kojoj je potrebno tražiti odgovore da li su izbori bili neregularni ili ne, američki ambasador navodi ODIHR i OEBS.

Na čelu ODIHR-a je iskusni islandski diplomata Alberta Jonson, o kojem je RT Balkan već pisao. Jonson je svojevrsni "islandski Vilijam Voker", čovek koji se sa diplomatske funkcije aktivno zalagao da američke vojne snage ostanu na teritoriji Islanda.

Kakva je Jonsonova današnja uloga jasno je nakon što ga je Vučić javno upitao da li je unapred znao za postizborne nerede u Beogradu.

"Pitam Alberta Jonsona, zašto nije obavestio javnost šta je čuo od Dragana Đilasa nekoliko dana pre izbora. To je ključna stvar, zašto je to skrivano, jer neće moći da bude sakriveno. On je obavestio druge da mu je Đilas rekao da neće priznati izbore ni na koji način, i da su se spremali za proteste", rekao je Vučić.

Imajući u vidu sve navedeno, postavlja se pitanje da li se naziru obrisi plana Amerike za Srbiju – naoružavanje Prištine i podsticanje nereda u Beogradu?

Ništa novo i ništa nepoznato, kaže visoki funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović za RT Balkan.

"Svako radi svoj posao. Vojna industrija u SAD želi da zaradi, SAD imaju sopstvene interese na Balkanu, mi imamo naše i cilj da zaštitimo zemlju", poručuje Đukanović.

Apsolutno je jasno da je delovanje američkog ambasadora Hila protiv interesa Srbije, on podržava naoružavanje prištinskih terorista i njihovog rukovodstva, da bi na taj način zapretio Srbiji, kaže poslanik liste "Mi - glas iz naroda" Dragan Stanojević za RT Balkan.

"Sa druge strane, Hil pokušava da destabilizuje Srbiju time što defakto podržava proteste. Iako smo mi takođe učesnici kampanje, svesni smo da su protesti koji se organizuju protiv interesa države Srbije, a ne protiv interesa vlasti. Oni žele da sruše sistem države, a ne vlasti", ocenjuje Stanojević koji je predstavnik izborne liste od koje zavisi formiranje vlasti u Beogradu.

Naš sagovornik ukazuje da je u pitanju očigledan pritisak Vašingtona na Srbiju, između ostalog i zbog povezanosti sa Ruskom Federacijom, odnosno zato što Beograd nije uveo sankcije.

"Cilj Hila i celog Zapada je da Srbiju stave na liniju fronta protiv Rusije. Pošto mi nismo direktno učesnici podrške Ukrajini, Zapad želi da destabilizuje Srbiju i da nam pokažu da su u stanju da, ukoliko ne budemo izvršavali zadatke onako kako oni to žele, imaćemo taj problem destabilizacije Srbije, naoružavanje šiptarskih terorista", kaže Stanojević.

Dodaje da će Albanci na Kosovu i Metohiji verovatno početi da ugrožavaju Srbe u južnoj srpskoj pokrajini, posebno one koji su zaštitnici našeg interesa, za šta tvrdi da postoji i dokazi.

"Znam da postoje spiskovi srpskih pojedinaca na Kosovu i Metohiji koje su Albanci zajedno sa britanskim službama napravili, a koji treba da budu eliminisani. Na koji način, to je druga stvar. To ne mora da bude samo fizička eliminacija, već i politička", pojašnjava naš sagovornik.

image