Srbija i Balkan

Mandić dočekao mitropolita Joanikija uz trobojku: Crkva je stvorila Crnu Goru (FOTO)

Pažnju medija privuklo je to što je prilikom susreta u kabinetu predsednika Skupštine bila istaknuta, osim državne zastave Crne Gore, i trobojka
Mandić dočekao mitropolita Joanikija uz trobojku: Crkva je stvorila Crnu Goru (FOTO)© X/Andrija Mandić

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sastao se danas sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem u zgradi crnogorskog parlamenta.

Mandić je, navodi se u saopštenju nakon sastanka, Joanikiju poželeo dobrodošlicu i istakao da su on i stranka Nova srpska demokratija koju predvodi, uvek s posebnom pažnjom tretirali "ulogu mitropolita i Crkve koja je stvorila Crnu Goru, dodajući da su kroz njenu istoriju mitropoliti dinastije Petrović Njegoš osim duhovnih bili i svetovni vladari Crne Gore".

Pažnju medija privuklo je to što je prilikom susreta u kabinetu predsednika skupštine bila istaknuta, osim državne zastave Crne Gore, i trobojka.

Predsednik skupštine je kazao i da ulaže maksimum kako bi institucija na čijem je čelu radila što efikasnije i kako bi se odluke donosile uz što veći konsenzus, na šta je Joanikije kazao da se jasno vidi da su stvari u zemlji krenule nabolje.

"Svi, uključujući i Crkvu su primetili da novi saziv Skupštine Crne Gore donosi veoma važne odluke i ostvaruje zapažena dostignuća", rekao je Joanikije, navodi se u saopštenju.

Mandić je mitropolitu poklonio panagiju Bogorodice s malim Hristom na rukama, krst sa zlatnim lancem, časni krst, ikonu Svetog Simeona Mirotočivog, koji je rođen u nekadašnjoj Ribnici i koji je zaštitnik glavnog grada Podgorice, kao i ikonu Svetog Save.

Joanikije je Mandiću uručio reprint Miroslavljevog jevanđelja, istakavši da je to najvredniji i najstariji srpski srednjevekovni ćirilični spomenik koji je rukopisan na prostoru današnje Crne Gore i neraskidivo vezan za nju.

image