Srbija i Balkan

Šest godina od ubistva Olivera Ivanovića: Šta se zna o zločinu i hoće li se ikad doći do istine?

Ne zna se nalogodavac, ne znaju se neposredni izvršioci, suđenje za ubistvo koje je u toku u Osnovnom sudu u Prištini nije donelo mnogo novih informacija
Šest godina od ubistva Olivera Ivanovića: Šta se zna o zločinu i hoće li se ikad doći do istine?© Зоран Шапоњић

Ravno šest godina od ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative SDP i jednog od najuglednijih Srba sa severa KiM, istražni postupak u ovom slučaju skoro da je na istom mestu na kome je bio i – nekoliko minuta ili sati posle ubistva - ne zna se nalogodavac, ne znaju se neposredni izvršioci, suđenje za ubistvo koje je u toku u Osnovnom sudu u Prištini nije donelo mnogo novih informacija, a sve je manje onih koji veruju da će se do pune istine ikada i doći.

Pred sudom u Prištini ostalo je izvođenje materijalnih dokaza i iznošenje odbrane okrivljenih. Kada bi na red mogle doći završne reči kao i presuda za sada se ne zna.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine u 8.15 ujutru, sa šest hitaca u leđa dok je u centru Severne Mitrovice kroz kapiju ulazio u kuću u kojoj je bilo sedište njegove stranke. Na Ivanovića je pucano iz vozila koje je istog dana zapaljeno i ubrzo nađeno na jednom sporednom putu nekoliko kilometara od mesta zločina.

Na mestu na kome je Ivanović ubijen, građani Severne Mitrovice, njegovi saborci iz stranke, danas u palili sveće, ostavljali cveće. U hramu Svetog Save u Beogradu, na šestu godišnjicu ubistva, održan je pomen ubijenom Ivanoviću.

Udovica pokojnog Ivanovića, Milena Popovića danas je izjavila da ni posle punih šest godina "niko ne zna zašto je on ubijen, da nema pomaka u istrazi", ali i da je apsolutno sigurna da će se "istina o nalogodavcima i ubicama jednog dana otkriti".

"Istraga tapka u mestu, možda čak i ne tapka u mestu, nego se, kako vreme odmiče, vraća unazad. Smatrala sam onog dana kada je Oliver ubijen da ćemo za sat, dan ili eventualno mesec da dođemo do imena Oliverovih ubica. Međutim, vreme me je demantovalo i šest godina nakon toga mi imamo jednu optužnicu koja je traljava, koja se menja nekoliko puta, tri, četiri puta je izmenjena, neka lica se pominju, ali apsolutno ništa konkretno i ništa od onoga što nas isključivo zanima, a to je ko su ubice i pre svega nalogodavci", rekla je danas Milena Popović novinarima posle pomena u Hramu Svetog Save povodom šest godina od ubistva.

Brat ubijenog Olivera, Miroslav Ivanović danas je za Radio Slobodna Evropa rekao da se on i drugi članovi porodice mogu prepustiti "vremenu da zaleči rane, tek kada se pronađu i kazne Oliverov ubica i nalogodavac ubistva".

"Neko je sa šest hitaca u leđa odlučio da oduzme život Oliveru iz političkih pobuda i interesa. Sa tim mi kao porodica živimo i dan danas. To se teško doživljava, mnogo je stvari koje nas vraćaju u trenutke tog zlodela. Vreme leči sve ali u ovom slučaju, jako teško", rekao je Miroslav Ivanović.

Pred specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini u toku je, po trećoj optužnici u ovom slučaju, postupak osumnjičenima za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Prva optužnica u ovom slučaju podignuta je nepunih 11 meseci posle ubistva, 2. decembra 2019. godine, tada je optužbom obuhvaćeno šest lica a raspisana je i poternica protiv još četiri osobe. Krajem decembra te godine, a zatim i u novembru 2020. optužnica je najpre prvi put, a zatim i drugi put revidirana, ali su ostale ocene da je sama optužnica poprilično "tanka".

Optuženi koji su bili uhapšeni pušteni su da se brane sa slobode, u međuvremenu održana su brojna ročišta koja su često odlagana, nije se mnogo novog saznalo ni od svedoka koji su u međuvremenu saslušani.

Inače, na optuženičkoj klupi za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu ubistsvom su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Rade Basara, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Krajem decembra 2023. godine podignuta je optužnica i protiv lica sa inicijalima M. M. zbog sumnje da je bio član "organizovane kriminalne grupe" koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića. Ovo lice je posle par meseci u pritvoru pušteno da se brani sa slobode a mediji su objavili da se radio o Srbinu sa severa KiM.

Zasebnu istragu o ovom slučaju vodi i Beograd, ali je u Srbiji postupak, koliko se zna, do nedavno bio u fazi predistražnih radnji. Iz Beograda je poslednjih godina više puta ponovljeno da Priština nije želela da odgovori na upite srpskih državnih organa u vezi sa istragom i dokazima.

Osumnjičenima koji odgovaraju pred sudom u Prištini na teret se stavljaju različita krivična dela, da su "svesno i namerno pomagali kriminalnoj grupi na čelu sa Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radojičićem, u cilju izvršenja krivično dela ubistva Olivera Ivanovića".

Trojica pomenutih Srba sa Kosova nisu optuženi jer kosovsko pravosuđe ne dozvoljava suđenje u odsustvu. Ova tri imena pomenuta su i u najnovijoj verziji optužnice iz 2021. godine.

U optužnici kosovskih pravosudnih organa navodi  se da je jedan od optuženih, inače policijski službenik pod sumnjom da je službenim vozilom KPS odvezao izvršioce atentata do vozila marke "opel astra" iz kog je pucano na Ivanovića.

Nekima od osumnjičenih na teret se stavlja skrivanje dokaza na mestu ubistva, kao i zloupotreba službenog položaja time što su davali informacije jednom policijskom službeniku u Srbiji. Jedan od osumnjičenih tereti se da je svojim vozilom pratio Ivanovića a Oliverovoj sekretarici na teret se stavlja da je u vreme ubistva isključila kamere za video nadzor.

Inače, ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić pre pola godine izjavio je da vlasti u Srbiji znaju ko je ubio Olivera Ivanovića kao i da je srpska policija tog čoveka tražila od nemačkih organa po čijom je zaštitom. Ove navode nemačke vlasti su demantovale, a sam Gašić kasnije je rekao da je njegova izjava pogrešno interpretirana, odnosno da je preneta bez znaka pitanja. 

Sredinom 2019. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da "Beograd misli da ima ime ubice Olivera Ivanovića" i dodao da "Milan Radojičić nema veze sa tim zločinom". U januaru 2021. predsednik Srbije povodom godišnjice ubistva Ivanovića rekao je da "srpske službe već mesecima imaju kompletnu sliku onih koji bi imali motiv i koji bi mogli biti umešani".

"Ali nismo mogli da budemo prisutni na uviđaju pa nemamo ono što bi nazvali direktni dokazi. Za to je potrebno ili da se neki od materijala sa uviđaja pojavi u našim rukama ili direktno priznanje nekog od učesnika", rekao je tada Vučić.

Neposredno posle ubistva, tadašnji predsednik tzv. Kosova Hašim Tači najavio je da će "u bliskoj budućnosti izneti opipljive rezulate koji će izazvati glavobolju mnogima u Srbiji i na Kosovu". Nešto kasnije Tači je godišnjoj konferenciji za novinare rekao da je glavni osumnjičeni za ubistvo Ivanovića u Beogradu, ali tada nije pomenuo o kome se radi. Ubrzo je reagovao Marko Đurić izjavom da trag do krivca vodi ka Prištini a ne ka Beogradu tražeći od Tačija da kaže ime osumnjičenog.

Inače, protiv Ivanovića je Euleks podigao optužnicu pod sumnjom da je na Kosovu počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1999. godine i Ivanović je od 2014. godine bio u pritvoru u Severnoj Mitrovici. Dve godine kasnije osuđen je na devet godina zatvora ali je 2017. Apelacioni sud poništio presudu i proces vratio na ponovno suđenje.

image