Srbija i Balkan

Tepićeva: Evropski parlament će usvojiti rezoluciju o izborima u Srbiji

Štrajk glađu je ispunio cilj, Evropski parlament će raspravljati o srpskim izborima, poručila je liderka prozapadne opozicije
Tepićeva: Evropski parlament će usvojiti rezoluciju o izborima u Srbiji© РТ Балкан

Liderka opozicione liste "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić izjavila je na protestu prozapadne opozicije da je njen štrajk glađu uspeo, te da uspeh vidi u tome što će Evropski parlament održati raspravu o navodnoj izbornoj krađi u Srbiji.

Ona je rekla da je štrajk glađu ispunio cilj, te da cela planeta zna da su, kako kaže, uhvatili lopova u krađi.

"To je ono zašto smo štrajkovali glađu, obraćali smo se Evropi i svetu", rekla je Tepić.

Prethodnih dana nagađalo se u kojoj formi će Evropski aprlament raspravljati o izborima u Srbiji i da li će postojati neki mehanizam pritiska na Beograd.

Tepićeva je večeras najavila da će Evropski parlament nakon rasprave usvojiti rezoluciju o izborima u Srbiji.

"Za dve nedelje će Evropski parlament usvojiti posebnu rezoluciju o izborima u Srbiji i to pre nego što lopovi uhvaćeni u krađi pokušaju da konstituišu Skupštinu Srbije i Skupštinu grada Beograda", kazala je ona.

Evropski parlament je u spoljnoj politici Evropske unije samo konsultativno telo, ali nosi specifičnu političku težinu, rekao je predsednik Pokreta slobodnih građana, Pavle Grbović

"Polažemo nade da će sa te strane konačno doći odlučna akcija. Drago nam je da su konzervativne snage, koje su bliske Aleksandru Vučiću, nadglasane, iako su se one, predvođene sramnim Vladimirom Bilčikom, svim silama trudile da do te rasprave ne dođe. To jesu ohrabrujuće vesti i to da je naša borba na tri fronta spora, zahteva mnogo strpljenja, ali ima efekte", kazao je on.

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić izjavila je da očekuje da će poslanici Evropskog parlamenta tokom predstojeće rasprave podržati pre svega građane koji i večeras protestuju u centru Beograda.

image