Premijer Sao Tome i Prinsipe u poseti Srbiji, sastao se sa Brnabićevom, Dačićem

Demokratska Republika Sao Tome i Prinsipe je prva država koja je povukla priznanje samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova

Predsednik Vlade Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe Patris Emeri Trovoadeo stigao je u zvaničnu posetu Srbiji.

Emeri Trovoadeo u Beogradu se sastao sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Nakon tet-a-tet sastanka počeo je i bilateralan sastanak delegacija dve zemlje, kojem prisustvuje i ministar informiranja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon sastanka da Srbija i DR Sao Tome i Prinsipe imaju sve bolju političku i bilateralnu saradnju, kao i da su sve češće međusobne posete.

"Imamo nekoliko potpisanih sporazuma o saradnji uključujući i okvirni sporazum o saradnji dve vlade", rekla je Brnabić nakon sastanka sa Emeri Trovoadeom.

Podsetila je i da se Srbija kao prijateljska zemlja trudila da pomogne DR Sao Tome i Prinsipe kad god je to bilo potrebno, pa je tako 2022. uputila jednokratnu novčanu pomoć od 100.000 dolara za sanaciju posledica poplava, kao i donaciju od 100 tona brašna i 100 tona ulja, a 2023. godine humanitarnu pomoć u vidu 20 tona semenskog kukuruza Instituta za kukuruz "Zemun Polje".

"Na taj način se rađa dodatna saradnja, a premijer Trovoad će tokom svoje posete imati i sastanak sa Institutom 'Zemun Polje', da vidimo kako zajedno uz podršku određenih organizacija kao što je FAO program UN-a, možemo da naše znanje o semenskom materijalu sa naših naučnih instituta damo DR Sao Tome i Prinsipe", rekla je Brnabić.

Predsednik Vlade DR Sao Tome i Prinsipe Emeri Trovoada rekao je da dve zemlje imaju veliki potencijal za saradnju u više oblasti i zajedničke ciljeve.

"Africi su neophodni partneri kao što ste vi, zemlja koja ima odgovarajući program usmeren na saradnju koja donosi obostranu korist. Naša spoljna politika i naš status u svetu zasniva se na međunarodnom pravu i pokušavamo da uvek budemo sastavni deo rešenja, a ne problema. Stoga računajte na nas ", rekao je Trovoada.

On je dodao i da su identifikovali četiri oblasti saradnje: uprava, bezbednost, odbrana i obrazovanje.

Sa premijerom DR Sao Tome i Prinsipe sastao se i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je istakao da su odnosi dve države tradicionalno veoma dobri, kao i da korene vuku još iz perioda borbe za dekolonizaciju te zemlje, koju je Jugoslavija snažno podržala.

Trovoada je zahvalio na pomoći koju Srbija kontinuirano pruža njegovoj zemlji, istakavši da posebno cene donaciju 20 tona semenskog kukuruza, koja je prošlog meseca dostavljena njegovoj zemlji.

Predsednika Vlade Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Demokratska Republika Sao Tome i Prinsipe je 2013. godine donela odluku o povlačenju priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova pošto odluka prethodne koalicione vlade te zemlje nikada i nije usvojena u skupštini.