Dodik: Ustavni sud BiH je političko telo, bez Republike Srpske BiH ne postoji

Predsednik Republike Srpske je istakao da je Zapad srušio pravo u BiH i da će odlazak stranih sudija omogućiti da ono ponovo oživi

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da pretnjama i osporavanjem Republike Srpske zvaničnici Zapada osporavaju i samu BiH, jer BiH bez Republike Srpske ne postoji.

Dodik je konstatovao da se svake godine u isto vreme mogu pročitati iste pretnje od istih ljudi i gledati kako zvaničnici Zapada negiraju Dejtonski sporazum, osuđujući Srpsku što u skladu sa zakonima i propisima obeležava svoj dan.

"BiH je sastavljena od Republike Srpske i Federacije i nikada se neću umoriti od toga da svima koji se prave neupućeni u to govorim ono što piše u Ustavu i Dejtonu. Ustavni sud u BiH je političko telo, a sada i zvanično strana politička organizacija. Srba nema, a uskoro će ostati i bez Bošnjaka i Hrvata", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

On je naveo da se "takvo telo godinama poziva na raniju praksu i odluke, umesto na Ustav BiH " i ocenio da takav pristup ne postoji nigde na svetu.

"Takav pristup pravu i pravni sistem ne postoji nigde na svetu i naravno da ga neće prihvatiti ni Republika Srpska i to je sa stanovišta svake normalne osobe potpuno legitimno", navodi predsednik Republike Srpske.

Dodik je istakao da će Zakon o Ustavnom sudu i odlazak stranih sudija omogućiti da na prostoru BiH zaživi pravo, koje je Zapad srušio.

"Nismo u srednjem veku i sigurno nećemo dozvoliti da nas Amerikanci vrate tamo svojim neuspešnim intervencijama, uz prećutno odobrenje zbunjene Evrope. Mi znamo ko smo, znamo svoja prava, kao i način da ih ostvarimo", kaže Dodik.

Predsednik RS je poručio da su Srbi ti koji se pitaju.

"Neka to imaju na umu svi koji pokušavaju da ovde sprovode neke svoje planove. Ovde se neće pitati ni Britanci ni Amerikanci, nego Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ili neće biti prostora da se bilo ko pita", zaključio je Dodik.