Hrvatska opet kopira Srbiju: Uvode obaveznu jednomesečnu vojnu obuku

Vojna obuka, u kojoj će svi proći obuku za prvu pomoć, oružje, nuklearnu i hemijsku odbranu, će se pohađati posle srednje škole

Da se region pretvara u veliki vojni kamp, nazire se iz namera tzv. Kosova da stvara vojsku, dok Srbija planira da uvede obavezno služenje vojnog roka. Sada je i Hrvatska, naime, odlučila da krene putem na kome se Slovenija nalazi već sedam godina.

U ponedeljak je hrvatski premijer Andrej Plenković otkrio da na temu uvođenja jednomesečne vojne obuke već neko vreme razgovara sa ministrima odbrane Ivanom Anušićem, unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem i hrvatskih branitelja Tomom Medvedom.

Plenković je rekao da je vojnom ministru Anušiću dao mandat da osmisli određeni koncept.

"U kontekstu bezbednosnih pretnji koje postoje širom sveta, nije loša ideja da Ministarstvo odbrane istupi iz onoga što se već radi u smislu koncepta sa onima koji volontiraju u vojsci, i pripremi koncept kraćih kurseva kako bi širi broj ljudi mogao da se upozna sa osnovnim veštinama koje mlađa generacija nema", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, prenosi "Jutarnji list".

Ivan Anušić, zadužen za određivanje obavezne vojne obuke u trajanju od mesec dana, naveo je da će se ona pohađati posle srednje škole i da će svi proći obuku za prvu pomoć, oružje, nuklearnu i hemijsku odbranu.

Još nije poznato kako bi taj koncept izgledao. Međutim, očekuje se da on bude zasnovan na konceptu osnovne vojne obuke, koju je tadašnji ministar odbrane Damir Krstičević, sada savetnik premijera za odbranu, želeo da predstavi 2017. godine.

U to vreme obuka je bila na dobrovoljnoj bazi, a sada bi najverovatnije trebalo da bude proglašena obaveznom.

Ostaje da se vidi kako će državni i vojni vrh ubediti građane, pogotovo mlade ljude da dobrovoljno podnesu zahtev za učešće na jednomesečnom letnjem ili zimskom vojnom kampu.