Odloženo ročište predsedniku RS: Strika razdvojio postupak Dodika i Lukića

Premijer Srpske Radovan Višković primetio je da je Kočićev "Jazavac pred sudom" "mala maca" za ono što se gleda u Sudu BiH

Ročište na suđenju predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u Sudu BiH je ponovo odloženo jer je njegova odbrana tražila izuzeće sudije Mirsada Strike i još sedam sudija koji rade na tom predmetu.

Sudija Suda BiH Mirsad Strika je razdvojio postupak protiv Milorada Dodika i vršioca dužnosti Službenog glasnika RS Miloša Lukića zbog zdravstvenog stanja Lukića.

Stevandić: Najbolje je odmah prekinuti postupak protiv Dodika i Lukića

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je danas u Sarajevu da je bolje da se sudski postupak protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića odmah okonča porazom Suda i Tužilaštva BiH.

Stevandić je novinarima ispred Suda BiH rekao da Republika Srpski vidi tu nevidljivu ruku koja upravlja i Sudom i Tužilaštvom BiH.

Oni moraju da znaju da su odluke koje se donose u NSRS legalne i kao takve ih Dodik potpisuje, što praktično znači da predsedniku Republike Srpske sude zbog poštovanja i postupanja po Ustavu Republike Srpske, koji je usklađen sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom, prenosi Tanjug.

Premijer Srpske Radovan Višković je primetio da je Kočićev "Jazavac pred sudom" "mala maca" za ono što se gleda u Sudu BiH.

"Jadna je zemlja u kojoj nemate pravne norme. U 21. veku očekujete vladavinu prava i pravne norme da budu identične i očito da to nije i takva zemlja nema budućnost", rekao je Višković.

Rekao je i da ako se sudija bude ponašao ovako kako je danas postupak neće krenuti ni za dve godine.