Srbija i Balkan

Ana Brnabić: Srbi samo hoće primenu sporazuma

Premijerka Srbije poručila je da su stabilnost i mir jedini put do prosperiteta na Balkanu
Ana Brnabić: Srbi samo hoće primenu sporazuma© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Srbija je pokazala posvećenost dijalogu i kompromisu, a jedino što Srbi sa Kosova i Metohije žele jeste primena sporazuma i vladavinu prava, istakla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je podsetila i da se predsednik Aleksandar Vučić sinoć sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova kako bi zajednički pokušali da pronađu rešenje za probleme u južnoj pokrajini.

"Predsednik Vučić je apelovao na mir i da Srbi ne nasedaju na provokacije. Stabilnost i mir jedini mogu obezbediti prostor za prosperitet na Zapadnom Balkanu", poručila je Ana Brnabić.

Brnabić je danas u Palati Srbije prisustvovala predstavljanju "Bele knjige 2022" Saveta stranih investitora.

Ona je govorila i o "reputacionom riziku" Srbije, i navela da je on sada mnogo manji nego prošle godine.

Istakla je da je zemlja nakon 24. februara i početka specijalne operacije u Ukrajini imala mnogo zahteva investitora da se pojasni pozicija Srbije u tom pogledu.

"Spremili smo dokument koji objašnjava poziciju Srbije i slali smo ga svima, i on je imao dovoljno argumenata, pa nismo do sada imali odustajanje investitora nego čak imamo više investitora nego u prošloj godini, koja je inače bila rekordna. Naša pozicija je sada mnogo jasnija, pa je reputacioni rizik manji nego u februaru, martu, aprilu i maju", rekla je premijerka.

Poručila je da investitori ne idu iz Srbije, ali da u zemlju dolaze novi ulagači. Prema njenim podacima, čak 95 odsto nemačkih investitora ponovo bi izabralo Srbiju kao destinaciju za investiranje.

Brnabić je najavila  da naredne nedelje putuje u Paraćin, gde je novi investitor, kako je navela, iz bankrotstva kupio fabriku stakla, što je za zemlju velika vest budući da je Srbija do sada staklo morala da uvozi.

image