Iz Srpske liste najavili proteste širom severa Kosova

Goran Rakić: Narodu je dosta torture

"Mi više nemamo kud. Mi smo ovde – svoji na svome. Nadam se da nećemo morati da se branimo od terora Aljbina Kurtija. Narodu je dosta torture, narod to više ne može da trpi. Ljudi me stalno zovu, pitaju, zašto moramo da plaćamo harač Kurtiju, kad ga nismo plaćali ni Turcima."

Ovo je danas u Severnoj Mitrovici na vanrednoj konferenciji za medije rekao Goran Rakić, predsednik Srpske liste, najavljujući za naredne dane proteste naroda na severu Kosova, kako je rekao, „ u školama, bolnicama, rudnicima“.

Prvi protest najavljen je za sutra u 15 sati u centru Severne Mitrovice, gde će se okupiti i protestovati majke sa severa KiM.

Rakić je rekao da su predstavnici Srba sa severa KiM rano jutros imali sastanak u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, gde su videli njegovu veliku zabrinutost ali i posvećenost da se kriza na severu Kosova reši.

„Mi ovde na severu Kosova želimo mir, mir, mir i samo mir. Molimo ih da ne dižu tenzije i ne upotrebljavaju silu protiv našeg naroda. Podsećamo ih da je ZSO plod međunarodnog dogovora i da se međunarodni sporazumi sprovode. Želimo da živimo mirno, ne samo mi ovde na severu, nego i naša braća južno od Ibra“, rekao je Rakić.

On je dodao da su tri kapi prelile čašu Srbima sa severa Kosova.

"Prvo, smena Nenada Đurića. Drugo, jednostrana, protivpravna odluka o poništavanju tablica. Treće, formiranje ZSO na koje čekamo deset godina. Ovde je i naš brat Ivan Teodosijević koji je osuđen zbog izgovorene reči. Zamislite tu demokratiju u kojoj ljude osuđuju zbog izgovorene reči. Svakodnevno naše majke, sestre, braća, očevi, trpe maltretiranje i to ne možemo više trpeti. Podsećam da su na severu Kosova podignute četiri baze kosovske specijalne policije. Dragici Gašić ne dozvoljavaju da u 21. veku izađe i kupi hleb. Svi ti napadi poruka su i nama i povratnicima da ovde nismo dobrodošli", rekao je Rakić.

Novinarima se obratila, kako je rekla, u ime majki severa Kosova, Gordana Savić koja je najavila sutrašnji protest majki u centru Severne Mitrovice.

"Ne želimo da trpimo teror Kurtija. Ne želimo da živimo u getu, da naša deca odrastaju u ovakvim uslovima. Želimo da naša deca rastu u miru, u slobodi. Ne želimo da nam Kurti uzima novac koji nam je potreban da odgajimo našu decu", rekla je Gordana Savić.

Z. Š.