Srbija i Balkan

Ambasador Rusije u Srbiji: Zapad namerno ostavlja "vakuum" na KiM

Tokom razgovora sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu srpski predsednik Aleksandar Vučić "pokazao je konstruktivno opredeljenje", ocenio je Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije u Srbiji: Zapad namerno ostavlja "vakuum" na KiMNone © TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko osudio je danas ponašanje Zapada u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji, rekavši da Zapad namerno ostavlja opasan "bezbedonosni vakuum" u južnoj srpskoj pokrajini, koji, kako kaže, planira da se popuni pripadnicima "kosovskih" snaga.

Ambasador je istakao da bi taj vakuum zapravo trebalo da popune misija Euleksa i KFOR-a jer to spada u njihovu nadležnost, nakon čega je pozvao visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednost Žozepa Borelja da se bolje upozna sa mandatima ovih jedinica.

"Naravno da je 'bezbednosni vakuum', o kojem govori visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj, opasan. Tu nema nikakve rasprave. Međutim, nije moguće razumeti zašto šef evrodiplomatije smatra da ni Euleks, niti KFOR ne mogu da ga popune da bi se izbegla kriza. Upravo to spada u nadležnost tih međunarodnih prisustava. Smatram da bi vredelo da se Borelj upozna sa njihovim mandatima", objasnio je.

Ruski diplomata je dodao da ga uprkos tome, što je srpska strana pokazala spremnost da se dođe do konstruktivnog rešenja, ne bi iznenadilo ukoliko se sa Zapada budu čule opomene da i Beograd i Priština snose istu odgovornost za sve što se dešava na teritoriji Kosova i Metohije. 

"Neću se čuditi ako Zapad, bez obzira na to, nastavi da ponavlja tezu o obostranoj odgovornosti Beograda i Prištine za povećanje tenzija. Skroz lažna poruka", ocenio je ambasador. 

Komentarišući jučerašnje trojne pregovore u Briselu, Bocan-Harčenko je izjavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "pokazao konstruktivno opredeljenje", dok je premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti još jednom odbio predloge, koji bi doprineli stabilizaciji na KiM. 

"Kosovski 'premijer' Kurti je još jednom odbio predloge Evropske unije o stabilizaciji situacije na severu Kosova, koja je na ivici sukoba. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još jednom pokazao konstruktivno opredeljenje", poručio je ruski zvaničnik. 

Poslednji pregovori delegacije Beograda i Prištine uz posredstvo Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka nisu doveli do dogovora. Evropska unija je saopštila da je Vučić prihvatio predloge EU, dok premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je danas da je to bio ujedno i prvi put da je Evropa priznala da su "krivci za propast dijaloga isključivo Kurti i Priština koja ne sprovodi svoje međunarodno-pravne obaveze". 

image