Srbija i Balkan

Vernici u Zemunu plivali za Časni krst: Za Srbiju, Republiku Srpsku i Rusiju (FOTO, VIDEO)

Kejom oslobođenja u Zemunu odjekivali su pozdravi: "Bog se javi!" i "Vaistinu se javi!", kao i patriotske pesme i pozdravi bratskom ruskom narodu, kao i poruke podrške srpskom narodu na KiM, u RS i Crnoj Gori

Pravoslavni vernici danas su u Zemunu 27. put plivali za Časni krst, što je tradicija za Bogojavljenje, a pre nego što su skočili u vodu začuli su se povici "Za Srbiju, za Republiku Srpsku, za Rusiju".

I ove godine prvo je služena arhijerejska liturgija od 9 časova u Nikolajevskoj crkvi, a zatim je litija krenula od crkve i nastavila centralnim ulicama do keja, gde je bio upriličen kulturno-umetnički program i na kraju se plivalo za Časni krst.

Uprkos hladnom vremenu i kiši, verni narod okupio se u velikom broju da učesnicima pruži podršku, a dok su plivači prilazili orile u se patriotske pesme poput "Hriste Bože", "Vidovdan", "Veseli se srpski rode" i druge.

Kejom oslobođenja u Zemunu odjekivali su pozdravi: "Bog se javi!" i "Vaistinu se javi!" i pozdravi bratskom ruskom narodu, kao i poruke podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Ove godine u Zemunu je prijavljeno 495 učesnika, a među učesnicima bilo je devet pripadnica nežnijeg pola.

Do Časnog krsta prvi je doplivao Ivan Begovski, kojem su ostali učesnici prišli i podigli ga na ramena da proslave njegovu pobedu.

Od učesnika saznajemo da se svi osećaju kao pobednici samim činom plivanja za svetinju. 

Jelena Stošić koja je "u struci", jer se dugo godina bavi plivanjem i trenutno je na sportskim doktorskim studijama kaže za RT Balkan da nema lepšeg osećaja od plivanja za Časni krst. 

"Osećaj je prelep! Drago mi je da sam i ove godine imala čast da plivam za Časni krst", kaže naša sagovornica kojoj ovo nije prvi put da pliva.

Naime, Stošićeva naglašava da joj je srcu najdraža medalja od blaženopočivšeg patrijarha Irineja, kao i da joj je to plivanje za Časni krst ostalo u posebnom sećanju. 

Učesnici su i nakon izlaska iz vode delovali srećno i smireno, iako vidno crveni zbog hladnoće, pa smo pitali plivače da li su se nekada razboleli nakon plivanja za Časni krst. Objasnili su nam da se ne boje prehlade, kao i da se nikada nije dogodilo da imaju tegobe nakon bogojavljenskog plivanja. 

Naime, u našem narodu postoji verovanje da onaj ko pliva za Časni krst ne može da se razboli čitave godine, kao i da Sveti duh silazi u vode u kojima su vernici i čuva njihovo zdravlje. 

"Dolaziću dok sam živ"

Bojan Avramović iz Crne Gore kaže za RT Balkan da je malo hladno, ali da nije strašno.

"Slava Bogu isplivali smo", kaže sa osmehom na licu Avramović, ističući da za Časni krst pliva duže od decenije, kao i da će dolaziti dok je živ.

Avramović takođe kaže da nikada nije doživeo ni najmanju prehladu nakon bogojavljenskog plivanja.

"Priprema nema, prekrstimo se i Bogu se pomolimo, pa šta nam Bog da", kaže naš sagovornik.

Za Časni krst plivao je i mladić Nikola Nedeljković, koji je uhapšen 28. juna na Gazimestanu 2022. godine, a 6. septembra je osuđen na osam meseci zatvora zbog navodnog "izazivanje etničke mržnje i netrpeljivosti",  jer je nosio majicu "Nema predaje".

Među takmičarima su bili i Pripadnici Službe za obezbeđenje Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu, Posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu i Kazneno-popravnog zavoda u Padinskoj Skeli.

Pripadnici obezbeđenja bili su tu da osiguraju događaj, ali i da pruže ruku i pomognu plivačima da izađu iz vode i dodaju im peškire.

Sa strane su sve posmatrali i pratili pripadnci vojske, policije, ronioci i članovi Crvenog krsta Zemun.

image