Haradinaj: Beograd konstruktivan, Kurti kriv za nestabilnost

Ponašanje i postupci Aljbina Kurtija su, ne samo neshvatljivi, već i opasni, tvrdi lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odgovoran je jer je tzv. Kosovo krivac za nestabilnost i zbog toga gubi podršku tradicionalnih saveznika EU i SAD, dok je Srbija konstruktivna, ocenio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj. 

Haradinaj je na Fejsbuku objavio da je "jako zabrinut" , jer je ignorisanje američkog zahteva da se odloži primena odluke o registarskim tablicama dovelo situaciju do ivice "eksplozije", kao i da su ponašanje i postupci premijera Aljbina Kurtija bili, ne samo neshvatljivi, već i opasni.

"Došli smo u situaciju da možemo ugroziti živote građana 'Kosova', ali i policajaca", rekao je Haradinaj.

On je istakao da je Kurti uspeo da naruši odnose tzv. Kosova i sa SAD sa EU, da je uspeo da skine sa stola nacrt i pokušaj postizanja konačnog sporazuma o priznanju sa Srbijom, da sever otrgne kontroli "Kosova" i da vrati tenzije kojima niko ne može da predvidi kraj.

"Kurti je uspeo da dovede 'Kosovo' na ivicu odvajanja severa od ostatka zemlje. I na kraju, Kurti je uspeo da ozbiljno naruši imidž demokratskog, multietničkog, odgovornog 'Kosova' koje donosi koordinisane odluke sa međunarodnim partnerima, pretvarajući ga u faktor koji destabilizuje region", naveo je Haradinaj.

Naglasio je da danas Aljbin Kurti ima samo jedan put, a to je bezuslovna saradnja sa partnerima, posebno sa SAD.

"I to mora da učini ne za sebe i svoju vladu, već za zemlju, čija je sigurnost danas ugroženija nego ikada", zaključio je Haradinaj.