Ukidanje viza tzv. Kosovu najkasnije do 1. januara 2024. godine

Španija je tražila da se datum ne poklapa sa njenim predsedavanjem EU

Članice Evropske unije napokon su se složile o konačnom tekstu odluke o viznoj liberalizaciji za tzv. Kosovo, prema kojem ukidanje viznog režima stupa na snagu u trenutku kada evropski sistem ETIAS bude potpuno funkcionalan, ili najkasnije 1. januara 2024. godine.

Prema pisanju Radija Slobodna Evropa (RSE), članice EU prihvatile su zahtev Španije da se krajnji datum ne poklapa sa predsedavanjem ove države Evropskom unijom.

Španija nije priznala nezavisnost "Kosova", zbog čega je tražila da se datum ne poklapa sa njenim predsedavanjem, između 1. jula i 31. decembra 2023. godine.

Budući da je tekst usaglašen, isti će, kako saznaje RSE, usvojiti ambasadori država članica EU na sastanku 23. novembra.

Planirano je da ovo pitanje bude pod takozvanom "tačkom A", što podrazumeva automatsko usvajanje teksta bez prethodne rasprave. U tom slučaju, završetak svih procedura do kraja decembra ostaje realna opcija.

Čekajući Šengen

Ovaj dogovor dolazi u momentu kada ogroman broj ljudi traži vize u stranim ambasada kako bi napustili "Kosovo" zbog velikog razočaranja u vladu Aljbina Kurtija, rekao je šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (DPK) Abeljard Tahiri.

On je u martu ove godine izjavio da je "za četiri meseca čak 199.783 građana 'Kosova' zatražilo vize u stranim ambasadama, što je oko 11 odsto od ukupnog broja stanovnika", preneli su kosovski mediji.

Nakon ukidanja viza za građane Makedonije, Crne Gore i Srbije 2009. godine, te za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu u 2010. godini, tzv "Kosovo" je počelo proces liberalizacije viznog režima 2012. godine, četiri godine nakon svih drugih u susedstvu. 

Deset godina kasnije, uprkos obećanjima iz EU, proces još uvek nije završen.

Sa druge strane, obećani Šengen kao da gubi stari sjaj. Nekoliko zemalja (Nemačka, Norveška, Švedska, Danska i Francuska) još od migrantske krize 2015. krši osnovne postulate ovog režima, vraćanjem kontrola na graničnim prelazima, kako bi se zaštitilo od nekontrolisanog ulaska migranata. 

ETIAS - novi informativni sistem EU

Prvi januar 2024. godine, prema usaglašenom tekstu, smatra se najkasnijim rokom kada bi građani tzv. Kosova mogli da krenu da koriste bezvizni režim, a do ukidanja viza, može doći i ranije, ako evropski informativni sistem ETIAS bude poptuno funkcionalan, kako EU planira pre kraja naredne godine.

Reč je o sistemu za davanje ovlašćenja za putovanje u one zemlje Evropske unije koje pripadaju šengenskom prostoru. Konačnu odluku o prelasku spoljne granice donosi država članica EU prve destinacije.

ETIAS je odobren 2018. godine, ali je stavljanje ovog sistema u funkciju u nekoliko navrata odloženo. Povezivanje vizne liberalizacije sa ETIAS-om je prvobitno zatražila Francuska.