Potpredsednica Narodne skupštine RS: Pozadina suđenja Dodiku je pokušaj oduzimanja imovine Srpskoj

Lakrdija, cirkus i farsa, reči su kojima treba opisati suđenje Dodiku i Lukiću, kaže potpredsednica Narodne skupštine RS

Svi znamo šta je pozadina suđenja predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v. d. direktoru Službenog glasnika Milošu Lukiću, a to je pokušaj da se oduzme imovina Republike Srpske, izjavila je potpredsednica Narodne skupštine RS Anja Ljubojević.

"Lakrdija, cirkus, farsa, reči su kojima treba opisati suđenje Dodiku i Lukiću. Mnogo je nelogičnosti, razdvojeni su postupci protiv Dodika i Lukića. Sve se to vidi kroz ovo suđenje, kako vide Srpsku, pa 9. januar. Sa ovim suđenjem igra se poslednji čin farse zvane BiH. Bez obzira na sve smicalice, podrška na suđenju iz Srpske biće sve veća i veća. Svaki naredni put biće više ljudi u Sarajevu", istakla je Ljubojevićeva gostujući u jutarnjem programu RTRS.

Ona je kazala da sudija ne bi trebalo da odlučuje o opravdanosti medicinske dokumentacije koja je dostavljena kao opravdanje za odsustvo Miloša Lukića, nego da je, ako već postoji sumnja u njenu verodostojnost, trebalo da bude traženo veštačenje.

Nedavno je održan i važan sastanak stranaka koje čine vlast na nivou BiH.

"'Trojka' je pokazala demokratski kapacitet. Pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH se mora pod hitno rešiti. Naši partneri to žele, ali strani faktor, pojedini ambasadori, pa i Kristijan Šmit, tražiće način da razbiju taj dogovor", dodala je Ljubojevićeva.