"Nije vreme za razgovor o novim odlaganjima"; Kurti ucenjuje SAD?

Aljbin Kurti javno je zatražio od Amerike da "ispravi grešku Žozepa Borelja" u narednih 48 sati

"Americi je potrebno još 48 sati da se jučerašnje približavanje danas ili sutra pretvori u dogovor", rekao je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti komentarišući jučerašnju intervenciju ambasadora SAD Džefrija Hovenijera da se odloži naplaćivanje kazni za vozila koja nisu preregistrovana na RKS tablice, te dodao da "nije vreme za razgovor o novim odlaganjima", prenosi prištinska "Koha". 

Premijer privremenih prištinskih institucija očekuje da se ispravi "greška" koju je načinio šef diplomatije EU Žozep Borelj tokom sastanka u Briselu kada je, kako kaže, odustao od razgovora za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i pokušao da pronađe rešenje samo za registarske tablice

"Nije dovoljno da se dogovorimo o registarskim tablicama, iako se slažem da drugu fazu treba obustaviti u potrazi za rešenjem oko pune normalizacije odnosa do marta 2023. godine. Tako da dajemo šansu sporazumu bez kazni, ali ne samo za registarske tablice, a da ostavimo po strani pitanje pregovora o konačnom dogovoru. S druge strane, Srbija se obavezala da više neće izdavati tablice iz vremena Miloševića", rekao je Kurti.

Aljbin Kurti očekuje da "grešku" Žozepa Borelja, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku, isprave SAD.

"Optimisti smo i verujem da je neophodno ispravljanje Boreljove greške. Sada je Americi potrebno još 48 sati da se jučerašnje približavanje danas ili sutra pretvori u dogovor. Oni daju sve od sebe. Mislim da nije vreme da pričamo o novim odlaganjima. Treba da pričamo o maksimalnom intenzitetu tako da u roku od 48 sati imamo dogovor kako smo ciljali u Briselu, a da se ne ograničavamo na stvari kao što je rad na tablicama", rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da od juče nije bio u kontaktu sa visokim predstavnikom Evropske unije Žozepom Boreljom i ponovio je kritike na njegov račun, uz tvrdnju da je visoki EU predstavnik odustao od francusko-nemačkog predloga tražeći dogovor samo o registarskim tablicama, prenosi portal "Reporteri".

"SAD, posebno ambasador Hovenijer, veoma su posvećeni i angažovani i hvala mu na tome. Njegova uloga je uvek konstruktivna, pozitivna, kreativna. I SAD i Hovenijer ulažu maksimalne napore. Oni su u kontaktu sa Briselom. Od kako sam završio poslednji sastanak, nisam komunicirao sa Boreljom, koji je, sa žaljenjem ponavljam, odustao od francusko-nemačkog predloga, i dao predlog o tablicama, a dogovor o tablicama nije dovoljan", rekao je Kurti.

Kurti je noćas saopštio da prihvata zahtev SAD i da za 48 sati odloži meru izricanja novčanih kazni vlasnicima vozila koja imaju srpske registarske oznake.

Prethodno je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer objavio da su SAD zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum za rešenje krize na KiM i naveo da su SAD zatražile od vlade u Prištini da odloži za 48 sati primenu novčanih kazni, kako bi omogućila EU i SAD dalje angažovanje na pronalaženju rešenja.