Srbija i Balkan

Prepreka do prepreke: Hoće li Srbi na severu KiM uspeti da smene Atića, Pecija, Hetemija i Zećirija

Ustavni sud tzv. Kosova može u svakom trenutku da uputstvo za smenu proglasi neustavnim, a juče se pojavile tvrdnje da za referendum, koji bi trebalo da usledi, nema zakonskog okvira
Prepreka do prepreke: Hoće li Srbi na severu KiM uspeti da smene Atića, Pecija, Hetemija i Zećirija© Зоран Шапоњић

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije za samo nekoliko dana prikupljeni su potpisi za peticiju za smenu albanskih gradonačelnika, ali Srbe u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku čeka više nego dug put do lokalnih izbora, sa mnogo prepreka i sa još ne sasvim izvesnim završetkom.

Ionako komplikovano administrativno uputstvo koje su vlasti u Prištini izdale i koje predviđa čitav niz koraka za smenu albanskih gradonačelnika u četiri opštine, juče je još više iskomplikovao tzv. predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin tvrdnjom da jeste primio peticiju građana sa potpisima više od 20 posto upisanih birača, ali da – "ne postoji zakonski okvir za referendum", koji bi trebalo da bude sledeći korak u ovom procesu.

"Dalji koraci su sigurno da CIK mora da verifikuje ove potpise i uputi ih višim instancama za prikljupljanje potpisa ili raspisivanje referenduma od 50 procenata i jedan glas. S obzirom na poteškoće koje već zakonski okvir ima, ne postoji zakonski okvir o referendmu, sigurno će CIK dostaviti Skupštini Republike Kosova na glasanje Zakon o referendumu, i onda ide potpis predsednice Republike Kosova, pa onda raspisivanje izbora i referendumom smena gradonačelnika", rekao je Ugljanin najavljujući nove prepreke u procesu smene gradonačelnika.

Po pitanju nastavka ovog procesa, skeptičan je i zamenik ministra za lokalnu samoupravu u vladi tzv. Kosova Arber Vokri koji je izjavio da ne veruje da bi više od 50 odsto građana učestvovalo na referendumu koji bi trebalo da usledi posle peticije, jer su, navodi on – "građani Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka protiv povratka Srpske liste na vlast".

U zgradi SO Leposavić juče je, inače, održan sastanak četvorice albanskih gradonačelnika ali posle sastanka nije bilo informacija o čemu su razgovarali niti šta su dogovorili.

Iako je prvi korak u međuvremenu napravljen, da bi se došlo do smene gradonačelnika, Erdena Atića u Severnoj Mitrovici, Ljuljzima Hetemija u Leposaviću, Izmira Zećirija u Zubinom Potoku i Iljira Pecija u Zvečanu uz vreme, najverovatnije više meseci, biće potrebno i brdo dokumentacije, administrativnih postupaka, uz mogućnost vlasti u Prištini da ovaj proces na svakom koraku ometaju i produžuju.

Posle peticije, navedeno je u uputstvu, a ukoliko CIK potvrdi da su prikupljeni potpisi odgovarajući i ukoliko ih verifikuje, da bi proces za smenu gradonačelnika bio uspešan, potrebno je da na glasanju za smenu gradonečalnika koje mora biti organizovano u roku od 45 dana, "za" glasa 50 odsto plus jedan glas građana sa pravom glasa u određenoj opštini. Posle toga rezultat se šalje predsednici Kosova koja ima rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

I bez tvrdnje Ugljanina da "referendum za smenu gradonačelnika nema zakonski okvir" procedura bi mogla da traje i duže od pola godine.

Koliko su lokalne i centralne vlasti u Prištini spremne da budu kooperativne u ovom poslu, pokazalo se već na prvom koraku kada su u neki opštinama odbili da prime zahtev za pokretanje peticije odugovlačeći i na taj način proceduru. 

Novi, sledeći i veliki problem, navode naši sagovornici sa Severa, mogla bi da izazove činjenice da broj birača u četiri opštine na severu KiM prema kosovskom registru nije realan, odnosno, u ovom registru je, po nekim procenama, oko 10.000 birača više nego u srpskom biračkom spisku, pa će, da bi se preskočio prag od 50 odsto plus jedan birač "za" smenu, biti potrebno mnogo više glasova nego što bi inače trebalo.

Sem ovog, postoji realna mogućnost da u bilo kom trenutku, čak i na samom kraju procesa, Ustavni sud tzv. Kosova oceni da je administrativno uputstvo koje je izdala Kurtijeva vlada – neustavno, što bi značilo obustavljanje procesa i albanskim gradonačelnicima dalo mogućnost da ostanu u foteljama do daljnjeg.

image