Francuska poziva Kurtija da prihvati kompromisni predlog EU

Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero takođe je pozvao obe strane da sprovode već postignute sporazume, uključujući tu i odredbe o osnivanju ZSO

Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero danas je, nakon neuspelih pregovora u ponedeljak u Briselu, pozvao obe strane, a posebno Prištinu, da prihvate "kompromisni predlog koji je formulisala Evropska unija".

Gero je na Tviteru napisao da Francuska "poziva obe strane da nastave razgovore u narednim danima u duhu kompromisa i da sprovode već postignute sporazume, uključujući odredbe koje se odnose na Zajednicu srpskih većinskih opština."

On je naglasio da Francuska žali zbog izostanka dogovora između dve strane u Briselu i da se pridružuje pozivima EU da se izbegne bilo kakva jednostrana akcija koja bi mogla da podstakne tenzije.

Gero je dodao da Francuska u potpunosti podržava evropsko posredovanje, koje treba da, kako je naveo, omogući napredak ka pravno obavezujućem sporazumu i ka evropskoj perspektivi dve strane.

"Pozivamo obe strane, a posebno Kosovo, da prihvate kompromisni predlog koji je formulisala Evropska unija", naveo je Gero.

Reakcija SAD

Američki ambasador Džefri Hovenijer prethodno je objavio da su SAD zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum u Briselu, i ukazao da je Kurtiju upućen zahtev za odlaganje primene mere kažnjavanja vozača koji nisu preregistrovali svoje automobile na Kosovu i Metohiji za 48 sati.

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti objavio je da se primena kažnjavanja odlaže za dati period, samo zbog, kako je Kurti obrazložio, zahteva SAD.

"Americi je potrebno još 48 sati da se jučerašnje približavanje danas ili sutra pretvori u dogovor", naknadno je prokomentarisao Kurti, i dodao da "nije vreme za razgovor o novim odlaganjima."

Kurti očekuje da se ispravi "greška" koju je načinio šef diplomatije EU Žozep Borelj tokom sastanka u Briselu kada je, kako kaže, odustao od razgovora za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i pokušao da pronađe rešenje samo za registarske tablice.