Srbija i Balkan

Vučić: Ne čekam izveštaj o izborima iz inostranstva; Moguća istraga o naoružavanju Prištine

Predsednik Srbije je rekao da bi velike sile da sruše Srbiju zato što im se ne sviđa "naš odnos prema Kosovu, naš odnos prema Rusiji, Kini i prema drugim pitanjima"
Vučić: Ne čekam izveštaj o izborima iz inostranstva; Moguća istraga o naoružavanju Prištine© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Srbija je imala svoje izbore, nadležni državni organi su rekli svoje. Dda li će biti vlasti u Beogradu ili ne, zavisi od toga kako će Šapić i Brnabić da razgovaraju sa drugim partnerima, i da li drugi mogu da formiraju većinu, jer je i Nestorović dobio ne mali broj glasova. Što se tiče Skupštine Srbije, tu su stvari čiste kao suza i verujem da možemo da imamo blizu dvotrećinske većine", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete radova na obnovi kreativno - inovativnog multifunkcionalnog centra "Ložionica" odgovarajući na pitanje da li će prihvatiti istragu o izborima u Srbiji od strane evropskih institucija.

On je rekao da ne čeka izveštaj iz inostranstva o izborima, već je jedino merodavan "sud naroda, a ne sud velikih sila koji bi da sruše zemlju zato što im se ne sviđa naš odnos prema Kosovu, naš odnos prema Rusiji, Kini i prema drugim pitanjima".

Kako navodi u Evropskom parlamentu bilo je više glasova koji su pozitivno govorili o ishodu izbora u Srbiji, nego onih koji su bili protiv. Oni koji su bili protiv su zapravo oni koji traže od Srbije da prizna tzv. Kosovo, uvede sankcije Rusiji, a posle krvoprolića u Banjskoj, kako navodi, pisali su sve najgore o našoj državi.

"Uvek su bili protiv Srbije i uvek su sve potpisali gde je bilo nešto protiv Srbije, kazao je predsednik.

Kako je dodao, što se tiče Skupštine Srbije, tu su, kaže, "stvari čiste, jasne, kao suza".

"Tu verujem da možemo da imamo blizu dvotrećinske većine. Videćemo. Zavisi od raznih razgovora, ali dvotrećinska većina nam je potrebna samo da bismo pokazali podršku svim ovim projektima, napretku Srbije i tome kako to možemo da uradimo, ne da bismo uzimali više vlasti nego što nam po Ustavu pripada", rekao je Vučić.

Govoreći o glasovima opozicije Vučić je rekao da su osvojili oko 900.000 glasova u eri socijalnih mreža i uz svu podršku medija Junajted grupe i da za 12 godina nisu mrdnuli sa mrtve tačke.

"Dojadio sam Bogu i narodu u tih 12 godina, podrazumeva se, ali su naši rezultati toliko veliki, a njihova neodgovornost toliko velika, da su ljudi, bez obzira što im se ne gleda neki Vučić, rekli: `ej, pusti bolje za ovo da glasamo, to nam ipak uliva neku sigurnost, nego neki nesposobni i neodgovorni`", rekao je Vučić.

On je rekao i da se ne primećuje da njega (iz opozicije) nazivaju Hitlerom, monstrumom, ubicom, kriminalcem, majmunom, ludakom, da mu psuju majku i da nikada nije postavljeno pitanje zašto to rade i zašto vređaju 1,8 miliona ljudi.

"Da li ste nekada postavili to pitanje? Naravno da niste nikada. Zato što za vas postoji samo jedna strana. Ne za vas lično. Za mnoge od vas postoji samo jedna strana. Nikoga ne vređam. Jedino što mislim da su nesposobni i mislim da su neodgovorni. Bez ijedne ružne reči, bez ijedne uvrede", rekao je Vučić.

O slučaju Banjska: Razmišljam da pokrenemo istragu o tome ko naoružava Albance

Odgovarajući na pitanje o izveštajima o nedavnom krvoproliću u Banjskoj Vučić se zapitao "kako su svi oni koji naoružavaju KBS i ko Albance naoružava suprotno Rezoluciji 1244, ko krši povelju Ujedinjenih nacija, kako su to prekršili i kako se usuđuju da krše Povelju UN i sve to što treba da urade, a da misle da nikad za to neće da odgovaraju?"

"I razmišljam kako da ne dovedem zemlju u tešku poziciju, a da opet međunarodno pravo mora da bude poštovano. Vas ne interesuje šta stranci rade protiv Srbije, šta Albanci rade protiv Srbije, šta Kurti radi protiv Srbije. Vas interesuje kako da kaznite Srbe koji brane svoja ognjišta. Da, pošto su počinili određena krivična dela odgovaraće pred licem pravde. To je posao nadležnih državnih organa. I da nađu tačno koja su to krivična dela i za to će biti gonjeni, ali kada pogledam kakvo sve oruđe i oružje... Oni kažu tu je bilo zolja, pušaka, jednokratnih ručnih minobacača. Pa vi dovedoste `džaveline`, sve protivpravno. Pa sve to dovedoste minobacače što se kače na vozila na Kosovo, sve protivpravno, vi ne odgovarate ništa. A ti Vučiću se pravi lud da ne znaš šta se dešava. Ja sam predsednik ove zemlje, moj posao je da branim i štitim ovu zemlju, da štitim naš narod na KiM što ću i nastaviti da radim", poručio je Vučić.

image