Srbija i Balkan

Dodik: Odbijamo da budemo deo licemerne politike Zapada

Nećemo pristati da postanemo poslušnici i radimo sve što od nas neko traži, pa ni Evropa, kaže predsednik RS Milorad Dodik
Dodik: Odbijamo da budemo deo licemerne politike Zapada© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/

Poseta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen dobar je znak za Bosnu i Hercegovinu i poruka da i Evropska unija vidi napore koje ulažu sve strane kako bi se sprovele potrebne reforme - želimo da radimo na tome i to smo pokazali, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Ipak, jasno je da ne postoji konsenzus oko nekih stvari i tokom jučerašnjeg obraćanja mogli smo da čujemo tvrdnje koje nisu istinite, a tiču se usklađenosti sa spoljnom politikom EU", naveo je Dodik u objavi na društvenoj mreži Iks.

On je istakao da BiH nije i neće se pridružiti stavovima u kojima se njena neutralna pozicija dovodi u pitanje.

"Republika Srpska se zalaže za mir i tu ne ostavljamo nikakav prostor za bilo koje drugo tumačenje, ali ne možemo i nećemo pristati da učestvujemo u sukobima velikih. Saosećamo sa stradalima i odbijamo da budemo deo licemerne politike u režiji Zapada", poručio je Dodik.

On je dodao da je Republika Srpska protiv sankcija Rusiji, i BiH nije uvela te sankcije.

"Privatni stavovi Bošnjaka za nas nisu nikakva obaveza. Pitanje odmetnute grupe ambasadora biće rešeno. Lagumdžija i njegovo imenovanje sporni su od početka, ali Republika Srpska želela je da ostane dosledna stavu da se ne upliće u imenovanja koja dolaze od strane Bošnjaka. Sada gledamo rezultate njihovih izbora. Došli smo do toga da u Turskoj bude odbijen ambasador koga su predložili muslimani i sve zbog pogubne politike koju vode Bošnjaci u BiH. To je politika koja se meša u sve, osim u ono što joj je posao", rekao je predsednik RS.

On je napomenuo da BiH ne može da ide napred s politikom koja svaki dan ide s nekim podmetanjima i lažima.

"Za napredak ka EU ključno je poverenje između svih nas, pre svega Republike Srpske i FBiH, kao i tri naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata, koji su konstitutivni u BiH, a ovakvim pristupom koji pokazuju Bošnjaci to poverenje se svaki dan sve više topi. Što se tiče Srpske, za nas je možda to i bolje, jer tako više niko neće moći da nas spreči da sami idemo napred", dodao je Dodik.

On je naglasio da Srpska želi u EU, ali i da bi FBiH konkretnim delima trebalo da pokaže da želi isto.

"Nećemo pristati da postanemo poslušnici i radimo sve što od nas neko traži, pa ni Evropa. Očekujemo poštovanje kao prema svakom ravnopravnom partneru, a to znači da politika neutralnosti neće biti dovedena u pitanje", zaključio je Dodik.

image