Tajani sa Gervalom: Italija spremna da podrži Beograd i Prištinu u pronalaženju rešenja

Ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova Donika Gervala rekla je da rezultat dijaloga Beograda i Prištine ne može biti drugačiji osim "međusobnog priznanja"

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je da vidi kao pozitivan gest odluku Vlade tzv. Kosova da za 48 sati odloži izricanje kazni automobilima koji nisu preregistrovani, prenosi Telegrafi.

Nakon sastanka sa ministarskom spoljnih poslova i dijaspore tzv. Kosova Donikom Gervalom Tajani je naveo da je Italija spremna da podrži obe strane u pronalaženju rešenja.

"Posvećeni smo podršci miru, naš cilj je da rešimo probleme i vratimo prosperitet, ekonomski rast i građansko blagostanje u ovaj deo Balkana. Ovo nije slučajna poseta. Želim da to bude poruka da vam stojimo na raspolaganju da nađemo rešenje", rekao je italijanski ministar spoljnih poslova.

Dodao da je u Prištini dobio poruku o spremnosti na dijalog.

"U Prištini sam dobio poruku o spremnosti za dijalog, cenimo odluku `Kosova` da odloži za 48 sati izricanje novčanih kazni. Nikada nisam rekao da Kosovo nije spremno za dijalog, rekao sam da su obe strane dale znak spremnosti za dijalog. To mi je rečeno. Bilo bi depresivno da nema spremnosti za dijalog na obe strane", kazao je Tajani i dodao da odluku vlade tzv. Kosova da sačeka još 48 sati za primenu mere smatra veoma pozitivnom.

Tajani je ocenio da ne treba stvarati nove probleme na Balkanu jer je on dovoljno propatio i naglasio da se razmišlja o tome da u Rimu organizuju događaj posvećen Balkanu, na koji bi pozvali sve lidere Balkana.

Ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova Donika Gervala rekla je da je sa italijanskim kolegom razgovarala o dijalogu tzv. Kosova i Srbije čiji rezultat, kako je navela, ne može biti drugačiji osim međusobnog priznanja.

"Razgovarali smo o geopolitičkim prilikama u Evropi i regionu, o nastojanjima Srbije da destabilizuje Kosovo. Razgovarali smo o tome da je vladavina prava neophodan odgovor i to ne samo u našem regionu. Razgovarali smo i o dijalogu sa Srbijom koji je u toku, dijalogu kojim želimo da dobijemo konačan rezultat koji ne može biti drugačiji osim uz obostrano priznanje. Razgovarali smo o tome da se u dijalogu često prave greške i uverili smo ga da se greške neće ponoviti", navela je Gervala.

Gervala je konstatovala da je Tajani stari prijatelj (tzv.) Kosova i zakleti Evropljanin i navela da je sa italijanskim ministrom razgovarala o napretku u oblasti ekonomije, zajedničkim evropskim vrednostima, institucionalnoj reformi koja je primarna agenda, ali i značajnom povećanju investicija.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani i ministar odbrane Gvido Krozeto doputovali su danas tokom dana u Prištinu, nakon posete Beogradu. Očekuje se da će se italijanska delegacija sastati i sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih instutucija Vjosom Osmanim i Aljbinom Kurtijem.