Prvi rezultati popisa u Crnoj Gori: Povećan broj stanovnika, bez podataka o naciji, veri i jeziku

Uz više političkih peripetija i odlaganja, popis je održan od 3. do 28. decembra

Uprava za statistiku Crne Gore Monstat prvi put iznosi zvanične podatke o rezultatima popisa stanovništva.

U Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, saopšteno je na konferenciji za medije.

Podsetimo, na popisu 2011. godine Crna Gora je imala ukupno 620.029 stanovnika, pa prema novim podacima Crna Gora beleži porast broja stanovnika od dva odsto.

Prema preliminarnim rezultatima, u Crnoj Gori ima 217.441 domaćinstvo, a zabeležen je najveći rast stanova - 396.873 stana.

Pomoćnica direktora Uprave za statistiku Snežana Remiković je kazala da je najviše stanovnika je u Podgorici i Nikšiću, a najmanje u Šavniku, Plužinama i Žabljaku.

Porast broja stanovnika zabeležen je u 13 opština.

Napominje se da podaci nisu prošli obradu i moguće je da bude razlike između preliminarnih i konačnih rezultata.

Direktor Monstata Miroslav Pejović je kazao da podaci o naciji, veri i jeziku nisu objavljeni danas jer podaci nisu uneti, niti obrađeni.

"Ovo su sirovi podaci i nisu u potpunosti uporedivi sa konačnim rezultatima popisa iz 2011. godine", rekao je Pejović.

Kako je napomenuo, za sada nije moguće izvesti nijednu drugu karakteristiku o popisanom stanovništvu, a tek juče je izvršen izbor za operatere koji će podatke unositi.

Unos podataka će početi 1. februara i trajaće do šest meseci, a moguće je da bude završen i ranije jer će se raditi u dve smene.

"Radiće se u dve smene, tek nakon unosa statističkih podataka imaćemo konkretne podatke o etničko-kulturološkim podacima stanovništva, a javnost će biti obaveštena", rekao je Pejović.

Naveo je da će to biti u drugom delu godine s obzirom na to da će nakon unosa podataka, uparivanja sa registrima, građani će imati mogućnost da provere verodostojnost podataka.

Uz više političkih peripetija i odlaganja, popis je održan od 3. do 28. decembra, a danas se objavljuju prvi rezultati.

U narednim mesecima, nakon unosa podataka, zaposleni u Monstatu će sprovesti statističke kontrole, obradu podataka i detaljne analize koji će biti deo zvaničnih konačnih rezultata.