Srbija i Balkan

MSP Srbije povodom napada Ukrajine na Miloša Bikovića: Potpuno neosnovane tvrdnje

Ministarstvo spoljnih poslova navodi da su navodi ukrajinske strane neutemeljeni i da je Biković, kao jedan od najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije, već ostavio trag u srpskoj i međunarodnoj kinematografiji
MSP Srbije povodom napada Ukrajine na Miloša Bikovića: Potpuno neosnovane tvrdnje© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije oštro je reagovalo povodom potpuno neosnovanih tvrdnji ukrajinskog ministarstva inostranih poslova koja je slavnog srpskog glumca Miloša Bikovića nazvala "osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo".

"Povodom reakcije Ministarstva inostranih poslova Ukrajine na mreži Iks od 24. januara 2024. godine na vest da će jedan od najcenjenijih srpskih glumaca Miloš Biković glumiti u novoj sezoni globalno poznate serije 'Beli lotos', u kojoj ukrajinska strana tvrdi da je reč o 'osobi koja podržava genocid i krši međunarodno pravo', Ministarstvo spoljnih poslova ukazuje na potpunu neosnovanost tvrdnji. Republika Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva, te smo veoma ponosni na Ustavom zagarantovano pravo na slobodno naučno i umetničko stvaralaštvo", navodi se u saopštenju.

Tvrdnje ukrajinske strane su neutemeljene, budući da je Miloš Biković pre svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio traga u srpskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji, ističe MSP.

"Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio je Milošu Bikoviću, na Dan srpske diplomatije 2019. godine, povelju zbog izuzetnog ličnog doprinosa u promociji Srbije i njenog bogatog kulturnog stvaralaštva u svetu", navodi se u saopštenju.

Podsećamo, ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na vest da će srpski glumac Miloš Biković igrati u trećoj sezoni HBO serije 'Beli lotos' i upitalo kompaniju HBO da li je u redu da sarađuju sa "osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo".

image