Kurti se opet žali: "Kosovo" je talac Srbije

Proces normalizacije odnosa sa Srbijom trebalo bi odvojiti od procesa integracije u Evropsku uniju, smatra Aljbin Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da Kosovo ima vitalni interes da se proces normalizacije odnosa sa Srbijom odvoji od procesa integracije u Evropsku uniju.

Prema njegovim rečima, proces normalizacije odnosa zavisi više od Beograda, nego od Prištine.

Kurti je rekao da je "Kosovo šampion na Balkanu u mnogim procesima", kao što su vladavina prava i ekonomski razvoj, prenosi "Ekonomija onlajn".

"Zato je nepravedno da Kosovo ostane talac destruktivnosti Srbije. Destruktivnost Beograda ne treba da se prevodi u usporavanje procesa za Kosovo", kazao je Kurti medijima tokom polaganja kamena temeljca za izgradnju Rezidencijalnog centra za stara lica u Podujevu.

On je kazao da je Srbija neuporediva sa "Kosovom" čak i po vladavini prava, slobodi medija, ljudskim pravima, političkim pravima, građanskim slobodama i kvalitetu izbora.

"Kosovo je šampion Balkana po ekonomskom rastu i društvenoj preraspodeli. Strane investicije su se udvostručile. Sada ceo ovaj ekonomski i demokratski proces Kosova ostaje talac destruktivnosti Srbije, koja orkestrira i finansira paravojsku. To nije u redu. Razumem da EU želi dobrosusedstvo, mi smo za dobrosusedstvo, ali dobrosusedstvo podrazumeva zajedničke ciljeve. Destruktivnost Beograda ne treba da se prevodi u usporavanje procesa za Kosovo", zaključio je Kurti.