Srbija i Balkan

Dodik: Mađarska je prirodan partner na evropskom putu RS; Sijarto: EU je potrebna sveža energija

Za uspešno ubrzavanje integracija neophodno je da Evropska unija sa poštovanjem razgovara sa partnerima sa Zapadnog Balkana i poštuje rezultate izbora, poručio je ministar spoljnih poslova Mađarske
Dodik: Mađarska je prirodan partner na evropskom putu RS; Sijarto: EU je potrebna sveža energija© FOTO TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Danas smo još jednom konstatovali da Republika Srpska ostaje na evropskom putu, kao i da je neophodno da se u potpunosti poštuje mehanizam koordinacije, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare, nakon održanog sastanka sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

"Želimo da se tu vide dve stvari, da se pre svega vidi Republika Srpska sa svojim ovlašćenjima i s druge strane da se poštuje mehanizam koordinacije u okviru BiH i naravno ustavni položaj koji BiH ima", poručio je Dodik. 

Dodik naglašava da su razgovarali o bilateralnim odnosima i da Mađarska i Republika Srpska nemaju ni jedan otvoren problem.

"Poštujemo pristup koji Budimpešta ima prema regionu i zahvalan sam za jasne stavove u tom pogledu. Mađarska je prirodan partner za razvoj odnosa EU sa Balkanom i pozdravljamo činjenicu da će Mađarska uskoro preuzeti predsedavanje Evropskom unijom", rekao je Dodik.

Naveo je da posebno žele da unaprede saradnju u oblasti energetike, kao i da se saradnja Srpske i Mađarske odvija na obostranu korist.

Jedan od prioriteta Mađarske jeste proces ubrzanja pristupa zemalja Zapadnog Balkana u EU, rekao je Sijarto nakon sastanaka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjaluci.

"Na pragu smo predsedavanja Mađarske EU, i jedan od naših prioriteta biće proces ubrzavanja pristupa u EU zemljama Zapadnog Balkana. Evropskoj uniji je potrebna sveža energija, a Zapadni Balkan je regija koja to može da obezbedi", naglasio je Sijarto.

On smatra da je u interesu i EU i Balkana da se uspostavi trajni mir u ovom delu sveta i da je za uspešno ubrzavanje integracija neophodno da EU sa poštovanjem razgovara sa partnerima sa Zapadnog Balkana.

"Sve zemlje članice EU kao i njene institucije treba da poštuju stavove i odluke zemalja Zapadnog Balkana. Treba da se poštuju i rezultati izbora, jer ljudi u tim zemljama imaju pravo da biraju svoje predstavnike, i mi treba da poštujemo to pravo", naglasio je Sijarto.  

On je naglasio da želi da proširenje bude uspešno, i da ne bude nikakvog ucenjivanja od strane EU.

"Zbog toga smo i do sada, a i dalje ćemo biti protiv da se bilo koji predstavnik sa Zapadnog Balkana stavi pod sankcije. Bićemo protiv toga i da se smanjuju sredstva za pomoć Zapadnom Balkanu, jer na taj način se nanosi šteta ljudima koji ovde žive", poručio je Sijarto.

On je dodao da se nastavlja  sa projektom privrednog razvoja Republike Srpske.

"Korist će svakako imati poljoprivrednici, kao i Republika Srpska i Mađarska", istakao je Sijarto.

image