Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko: Trgovinska saradnja Srbije i Rusije konstantno raste

Današnji skup privrednika u Beogradu i Moskvi veoma važan za dalji razvoj već dobrih odnosa, rekao je Bocan-Harčenko
Bocan-Harčenko: Trgovinska saradnja Srbije i Rusije konstantno raste© https://www.beograd.rs/

Trgovinska razmena između Rusije i Srbije je u stalnom porastu, bez obzira na poteškoće i otežane uslove za privrednu saradnju, naglasio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko na današnjoj poslovnoj konferenciji "Moskva – Beograd", koja je održana u oba grada u formatu telemosta. 

Podsetio je da je nedavno održan sličan skup sa predstavnicima gradova Sankt Peterburga i Beograda. 

Bocan-Harčenko je posebno istakao principijelni stav Beograda i Predsednika Srbije Aleksandra Vučića o privrženosti nacionalnim interesima zemlje i odbijanju da se pridruži nelegitimnim antiruskim sankcijama Zapada.

Ukazao je na važnost direktnog dijaloga na najvišem nivou, istakavši da regularni kontakti srpskog lidera sa Predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom opredeljuju smernice za dalje jačanje rusko-srpskog strateškog partnerstva.

Aleksandar Bocan-Harčenko je podvukao da postoji ogroman potencijal za uspostavljanje i produbljivanje regionalne saradnje između Rusije i Srbije u oblastima infrastrukture, saobraćaja, energetike, inovacija i zdravstva.

Događaju je prisustvovao sekretar Grada Beograda za privredu Nikola Kožović, koji je istakao značaj današnje konferencije u daljem poboljšanju privredne saradnje između Beograda i Moskve. 

"Ruske kompanije su i do sada imale značajna ulaganja u našu zemlju. Postoji sve veće interesovanje IT kompanija za Srbiju, kao i onih iz oblasti infrastrukture, telekomunikacija, što je jako dobar pokazatelj dobrog poslovnog ambijenta u Srbiji", rekao je Kožović. 

Učesnicima skupa obratila se i ministar savetnik ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Gordana Božić, kao i brojni predstavnici privrede Beograda i Moskve.

image