Srbija i Balkan

Dodik: Ne dirajte Republiku Srpsku, to nećemo dozvoliti

Predsednik Republike Srpske na svečanom prijemu povodom stupanja na tu dužnost, istakao je da će sarađivati sa zemljama regiona, sa Kinom, Amerikom i Rusijom, ali da će Republika Srpska najviše računa voditi o sebi
Dodik: Ne dirajte Republiku Srpsku, to nećemo dozvoliti© Tanjug/HO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je budućnost veoma izazovna i da Republiku Srpsku čekaju prelomni trenuci .

Na svečanom prijemu, povodom stupanja na predsedničku funkciju, Dodik je naveo da je odgovornost koju je dobio zahvaljujući narodu Republike srpske veća nego svih prethodnih godina, ističući da će graditi dobre odnose sa regionom.

"Ne dirajte Republiku Srpsku, jer to nećemo dozvoliti. Mi samo želimo da se očuva ustavna pozicija Srpske. U godinama i vremenu koje dolazi biće veoma izazovno u ovom trećem mandatu. Ovde nikada nije dosadno, jer znam da nas čekaju prelomni trenuci", istakao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je poručio da je veliki dužnik svom narodu.

"On me je birao na ovu funkciju, ali znam i osluškujem taj narod. Imamo dovoljno kapaciteta da ostanemo svoji na svome. Dejtonski sporazum je zacementirao poziciju Republike Srpske. Oduzete su nam neke nadležnosti, ali političkim sredstvima vratićemo ih. Ulazićemo u reforme, koje su onakve i ovakve, ali to je neminovnost", rekao je Dodik.

Napomenuo je da će graditi odnose sa regionom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom.

Predsednik Republike Srpske rekao je da RS ima dovoljno kapaciteta da ostane "svoja na svome".

"Želimo i hoćemo u Evropsku uniju i to nije sporno, ali isto tako Republika Srpska neće u NATO. Sarađivaćemo i sa velikim silama, poput Rusije i Kine, ali i SAD, kao i zemljama EU. Ipak najviše računa vodićemo o sebi", poručio je Dodik.

Ana Brnabić: Prioriteti su investicije auto-put Banjaluka- Beograd, aerodrom Trebinje i hidroelektrana Buk Bijela

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je svečanom prijemu i izrazila je veliko zadovoljstvo što je u Banjaluci.

Predsednica Vlade Srbije kazala je da će biti nastavljena puna saradnja i građenje specijalnih i paralelnih veza između Srbije i Republike Srpske.

"Imamo kapacitet da nastavimo sve projekte koje smo dogovorili i da čekamo mirniji period koji će obeležiti živote budućih generacija", naglasila je Brnabić.

Premijerka Srbije rekla je da su prioriteti investicije auto-put Banjaluka- Beograd, aerodrom Trebinje i hidroelektrana Buk Bijela, i da se nada da će ovi planovi biti realizovani u narednom periodu.

"Pravo paralelnih veza ljubomorno čuvamo. U tom smislu insistiramo na daljem jačanju Republike Srpske, jer krajnji cilj naše politike je mir na celom Balkanu", naglasila je Brnabić.

Patrijarh Porfirije: Mir je najvažnija vrednost Republike Srpske

Patrijarh srpski Porfirije rekao je na prijemu da je mir najvažnija vrednost Republike Srpske. On je čestitao Miloradu Dodiku i istakao da nije ni malo jednostavno biti na bilo kojoj funkciji, naročito u ovako turbulentnim i komplikovanim vremenima, kako globalno, tako regionalno i lokalno.

Patrijarh Profirije je napomenuo da se mora učiniti sve kako bi se naše okruženje ispunilo mirom.

"On dobrim delom zavisi i od nas. Jedinstvo moramo izgrađivati u svom dvorištu, pa onda u prijateljskom ambijentu i u okruženju. Svi zajedno imate zadatak da gradite jedinstvo i mir,  onda će vas i drugi poštovati" zaključio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da je mir najvažnija vrednost Republike Srpske.

Dodik je dužnost predsednika Republike Srpske preuzeo u utorak, 15. novembra, od Željke Cvijanović koja je izabrana za srpskog člana Predsedništva BiH.

image