Srbija i Balkan

Serijski seksualni predator-demokrata: Buvši guverner Njujorka napastvovao desetine službenica

Advokat Kuoma Rita Glavin saopštila je da bivši guverner nikoga nije seksualno uznemiravao.
Serijski seksualni predator-demokrata: Buvši guverner Njujorka napastvovao desetine službenica© Stephanie Keith/Getty Images

Bivši guverner Njujorka Endrju Kuomo seksualno je uznemiravao više od deset državnih službenica, navodi se u zaključku Ministarstva pravde SAD.

U zaključku se potvrđuju navodi iz istrage državnog tužioca Njujorka Leticije Džejms o nedoličnom ponašanju koje je dovelo do ostavke demokrate.

Istraga Ministarstva pravde otkrila je da je Kuomo seksualno uznemirivao najmanje 13 državnih službenica i izvršio odmazdu nad najmanje četiri od njih, objavio je AP.

Zaključak Ministarstva pravde objavljen je u petak, a ministarstvo je objavilo da je postiglo nagodbu sa Kuomovom naslednicom, guvernerkom Njujorka Keti Hočul, da se proširi odeljenje za ljudske resurse u njenoj kancelariji, kreiraju nove strategije i procedure za prijavljivanje slučajeva seksualnog uznemiravanja.

Predviđeno je da kancelarija guvernera Njujorka uspostavi program posvećen praćenju potencijalne odmazde protiv ljudi koji podnose tužbe za seksualno uznemiravanje.

Hočul je sprovela niz reformi nakon ostavke Kuoma koja se dogodila u avgustu 2021. godine.

Hočul, koja je bila zamenik guvernera dok Kuomo nije podneo ostavku, rekla je da ohrabruje nastavak reforme državnih procedura za rešavanje i sprečavanje seksualnog uznemiravanja i odmazde.

Advokat Kuoma Rita Glavin saopštila je da bivši guverner nikoga nije seksualno uznemiravao.

Kuomo, nekada političar u usponu u Demokratskoj stranci, napustio je funkciju 2021. godine nakon što je državni tužilac Džejms zaključila da je on seksualno uznemiravao najmanje 11 žena.

Kuomo je negirao optužbe i tvrdio da je zaključak tužioca vođen političkim motivima, optužujući Džejms da je imala nameru da ga primora da ode sa funkcije da bi ona mogla da se kandiduje za guvernera.

image