Srbija i Balkan

Najoriginalnija borba protiv zagađenja vazduha: Jedan grad u Srbiji traži bicikle od gradonačelnika

Mladi su pokrenuli inicijativu za dodelu gradskih subvencija u iznosu od po 12.000 dinara za kupovinu bicikala
Najoriginalnija borba protiv zagađenja vazduha: Jedan grad u Srbiji traži bicikle od gradonačelnika© unijamladih

Čačak je jedan od gradova koji u poslednje vreme ima sve ozbiljnijih problema sa zagađenim vazduhom i nedozvoljenom količinom PM2,5 čestica i PM10 čestica, zbog čega je gradska uprava rešila da se ovim problemom izbori većim brojem bicikala.

Pre tri dana, naime, Čačani su održali protest protiv zagađenja vazduha u organizaciji Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

Gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću sa protesta si uputili nekoliko zahteva: da podaci o stepenu zagađenja budu transparentni, da ih obaveste o izvorima i uzrocima povećane emisije štetnih gasova i štetnih suspendovanih čestica, kao i da se oforme radne grupe koje bi trebalo da otkriju najveće zagađivače vazduha, zemlje i vode u tom gradu na Moravi.

Zatraženo je i donošenje Uredbe koja bi u Čačku propisivala obaveznu ugradnju savremenih filtera i drugih načina sprečavanja emisije štetnih gasova i čestica, bez obzira na cenu koštanja.

Međutim, sada je Udruženje građana "Unija mladih Čačak" pokrenulo i inicijativu za dodelu gradskih subvencija Čačanima u iznosu od po 12.000 dinara za kupovinu bicikala. 

"Predlažemo da se u okviru gradskog budžeta za zaštitu životne sredine izdvoji 1,2 miliona dinara, za početak, kojim će se subvencionisati nabavka bicikala u iznosu od 12.000 dinara", navodi se u saopštenju "Unije mladih Čačak".

Oni ističu da se trude da redovnim godišnjim aktivnostima promovišu bicikl kao idealno sredstvo za stvaranje i negovanje zdravih životnih navika, koji za krajni cilj imaju smanjenje emisije štetnih izduvnih gasova i smanjenje gužvi u saobraćaju, čiji je udeo u ukupnom zagađenju vazduha od šest do deset odsto.

image