U Beogradu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta: Harčenko položio venac

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se od 2005. godine, donošenjem Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Polaganjem venaca na Spomenik žrtava genocida u Drugom svetskom ratu i minutom ćutanja u Beogradu je obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu.

Državnu ceremoniju predvodila je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković u svojstvu izaslanika predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Vence je položio i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

Ceremoniju odavanja počasti organizovali su Vlada Srbije i Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, a prisustvovali su joj i predstavnici Narodne skupštine, Vlade Srbije, Grada Beograda, Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Beograd, Jevrejske opštine Zemun, Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine, Memorijalnog centra "Staro sajmište", Muzeja žrtava genocida, udruženja građana i udruženja za negovanje tradicija, kao i članovi diplomatskog kora.

Nakon ceremonije, Maja Gojković i direktor Memorijalnog centra Staro sajmište Krinko Vidaković Petrov obišli su Centralnu kulu na Starom sajmištu, gde se radovi na restauraciji ovog istorijskog objekta, koji će u celini služiti kao javni izložbeni prostor Memorijalnog centra, privode kraju.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se od 2005. godine, donošenjem Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Dan kada je 1945. godine oslobođen koncentracioni logor Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je kao dan ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje, zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je preko šest miliona nedužnih žrtava.

Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Topovske šupe, Jasenovački logori smrti, Staro Sajmište, Jajinci, logor "Crveni Krst" u Nišu, samo su neka od masovnih stratišta nevinih žrtava.