Srbija i Balkan

Vučević: Ne spremamo se za ratove, ali bićemo spremni da branimo Srbiju

Ministar odbrane Miloš Vučević je danas, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem dodelio 433 Boračke spomenice borcima ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca sa teritorije opštine Apatin
Vučević: Ne spremamo se za ratove, ali bićemo spremni da branimo Srbiju© FOTO TANJUG

Ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević je danas prilikom svečane dodele Boračkih spomenica, u Apatinu izjavio da se Srbija ne sprema za ratove, ali da će biti spremna da se brani, prenosi Tanjug.

"Da kažem da se ne spremamo ni za kakve ratove, ni sukobe. Srbija hoće i treba joj mir. Ali ćemo biti spremni da branimo Srbiju i to svima mora da bude jasno. Prošlo je vreme kada je Srbija sekla i topila tenkove i haubice. Prošlo je vreme kada su zatvarali kasarne i kada smo pravili generacije koje ne znaju elementarne stvari, npr. da očiste sneg ispred svoje kuće", rekao je Vučević.

Ministar Vučević je danas, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem dodelio 433 Boračke spomenice, borcima ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca sa teritorije opštine Apatin.

Vučević se zahvalio okupljenima na ljubavi prema narodu i otadžbini, i uputio im izvinjenje što su morali da čekaju da im se kaže "hvala", što je država dugo bila slaba i stidela se svojih najhrabrijih.

On je takođe naveo da nikoga nismo napali i da nismo izvršili agresiju ni na koga, već da nismo dali na sebe i svoj narod, a da smo kao narod platili najveću cenu.

"Nama spočitavaju etnička čišćenja i ne znam kakve ratne zločine. Nažalost, bilo je i među Srbima zločinaca i oni treba da odgovaraju. Ali je istina sledeća – jedino su naši sunarodnici proterani sa etničkih prostora, samo su naše granice povredive, dok su sve ostale nepovredive i svi ostali imaju prava da se brane i čuvaju, samo Srbi ili naš narod nema pravo to da radi", dodao je ministar odbrane.

Vučević smatra da danas sviće neka nova zora u Srbiji, dolaze neke nove generacije, koje pevaju himnu, kao i naše patriotske pesme. 

Ministar Selaković istakao je da je od uručenja boračke spomenice Nadi Milić pre sedam meseci, koja je 1999. godine izgubila oba sina na KiM, do danas broj registrovanih boraca u Srbiji podignut sa 25.000 na 47.000 i dodaje:

"Postavlja se pitanje zašto to nije rađeno ranije. Za sve ovo što su bile nečije greške u prošlosti mi ne možemo da odgovaramo, niti prošlost možemo da menjamo, ali možemo danas da činimo nešto dobro, nešto dobro za porodice palih boraca, za ratne vojne invalide, za naše borce. Jedna od stvari koje činimo je i ova svečana dodela, uručenje Boračkih spomenica".

Prema njegovim rečima, zahvaljujući Zakonu iz 2020. godine, omogućena su značajna prava i prihodi porodicama palih boraca i ratnim vojnim invalidima.

Događaju je prisustvovao i general-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, koji je izjavio da se dodelom boračkih priznanja Srbija zahvaljuje svima koji su svoje živote žrtvovali za otadžbinu. On je takođe naglasio da je čast i privilegija govoriti o junacima vojske i policije, učesnicima ratove, koji su branili svoju zemlju kada je bilo najteže.

Dodela boračkih spomenica ustanovljena je Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, kao i Uredbom o "Boračkoj spomenici", koju je Vlada Republike Srbije donela u martu 2023. godine.

image