Srbija i Balkan

Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv Komisije za koncesije zbog hidroelektrana

Radi se o zajedničkom projektu Republike Srpske i Srbije vrednom oko 520 miliona evra, u okviru kojeg je većinski vlasnik Srbija
Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv Komisije za koncesije zbog hidroelektrana© Tanja Grabrovic/ATAImages

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je istragu protiv državne Komisije za koncesije sa sedištem u Banjaluci zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH.

Predmet se odnosi na izgradnju tri hidroelektrane na Drini u Republici Srpskoj, potvrđeno je za "Radio Slobodna Evropa".

Radi se o zajedničkom projektu Republike Srpske i Srbije vrednom oko 520 miliona evra, u okviru kojeg je većinski vlasnik Srbija.

Ustavni sud BiH utvrdio je da "postoji spor u vezi s odlukama o koncesijama u pogledu koncesionog dobra i nadležnosti za njihovo donošenje koje je doneo entitet Republika Srpska (RS)", nakon čega je naložio Komisiji za koncesije da u roku od tri meseca reši spor.

"Predmet je u radu, vrše se provere, te je Tužilaštvo BiH od Komisije za koncesije, kao i Suda BiH, prije nekoliko dana, zatražilo određenu dokumentaciju", rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Vlasti RS ovaj projekat sprovode u skladu sa odredbama Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS kojim su sve reke u tom entitetu, uključujući Drinu, proglašene kao "unutrašnje vode RS".

Međutim, Ustavni sud BiH je odlukom broj U-9-19 u februaru 2020. godine to zakonsko rešenje proglasio neustavnim, tvrdeći da reke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država.

image