Srbija i Balkan

Državo, pomozi da živimo normalno: Vapaj iz Kuršumlije zbog svakodnevnih upada naoružanih Albanaca

Kuršumlijska policija na koju je sve spalo – nemoćna je da se bori sa svakodnevnim upadima albanskih šumokradica u sela duž administrativne linije, pa meštani zahtevaju odlučnu reakciju države
Državo, pomozi da živimo normalno: Vapaj iz Kuršumlije zbog svakodnevnih upada naoružanih Albanaca© Топличке вести/Уступљена фотографија

Meštani kuršumlijskih sela okupili su se na protestu jer, kako navode, Albanci naoružani automatskim puškama svakodnevno ulaze u opštinu Kuršumlija, ugrožavajući ne samo imovinu, već i život meštana.

Jedan od organizatora današnjeg protesta, koji je zbog straha za svoju bezbednost želeo da ostane anoniman, kaže da RT Balkan da današnjim protestom žele da skrenu pažnju predstavnicima vlasti u Srbiji da im je neophodna veća zaštita.

"Albanci sa Kosova i Metohije ilegalno ulaze i po 3-4 kilometra preko administrativne linije na našu stranu. Seku i kradu šumu, i privatnu i državnu. Moja kuća je obijena četiri puta, pre desetak dana obijene su još dve kuće. Stalno upadaju naoružani, ne kriju se ni od koga, pre neki dan su viđeni u ataru sela Parada, njih devetoro sa puškama", kaže naš sagovornik i dodaje:

"Bojimo se, šta da vam kažem. Osećamo i strah i bes i gnev što nam naša država ne staje u zaštitu. Više nije samo ni imovina u pitanju, iako je šteta višemilionska, jer to je najkvalitetnija bukova šuma. Mi se plašimo da će pucati i u nas kao što pucaju na policiju. Policija je nemoćna, po dvoje je u smeni, oni rade šta mogu i kako mogu, ali su im mogućnosti skromne jer upadne po 30 ljudi sa 5-6 traktora i oružjem."

Kako kaže naš sagovornik, više puta su se meštani Kuršumlije obraćali i predsednici Vlade Srbije i Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu odbrane, ali pomoć nisu dobili.

"Sve je vraćeno u opštinu i u našu policiju, ali oni su nemoćni. To samo država može da reši. Problem je isuviše ozbiljan i poprimio je takav format da opština ne može da ga reši odavno", ukazuje sagovornik RT Balkan, ističući:

"Samo želimo da nam naša država, nadležne institucije i Vlada Srbije omoguće da živimo normalno, da se ne plašimo šta i koga ćemo zateći ako odemo na imanje, mi smo uglavom poljoprivrednici, a ne možemo da obiđemo svoja imanja."

Iz nadležnih državnih institucija niko im se nije obratio sa konkretnim planom za pomoć, čak ni iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da im se makar refundira ogromna materijalna šteta koju im šumokradice svakodnevno nanose.

Danas, kako kaže za RT Balkan, čak ni nadležni iz opštine nisu želeli da se obrate okupljenim građanima.

"Zvali smo sekretaricu da se neko od nadležnih obrati građanima, ali ona je rekla da zbog pripreme sednice skupštine predsednik ne može da se obrati", navodi jedan od organizatora protesta.

Sve što traže je, kako kaže, adekvatna reakcija države, inače će morati da se sele iz ovih krajeva, jer im ovako života nema.

"Poražavajuće je da se mi u sopstvenoj državi povlačimo i sklanjamo. Živimo u strahu! Ja imam imanje i maline i kupine, imam stoku, mislio sam i da ulažem, i crkvu smo podigli u selu, ali ne bih se igrao sa tim da dovedem porodicu, i da nisam siguran za njihovu bezbednost. I moji odlasci na seosko imanje su veliki rizik i svakodnevno rizikujem život", ističe naš sagovornik.

Na pitanje da li misli da će se uskoro nešto promeniti po tom pitanju, on navodi da moraju da se nadaju da će se promeniti, ali da im dosadašnje iskustvo govori drugačije.

"Otkad nema vojske u tom reonu postalo je nepodnošljivo, nešto više od decenije ovi upadi su se znatno učestaliji, a u poslednjih nekoliko godina postali su svakodnevni. Više se ne boje nikoga i ničega, pucaju na policiju, pitanje je dana kada će i na nas", ukazuje naš sagovornik.

Sa meštanima se nisu sukobili, navodi naš sagovornik, samo iz jednog razloga – jer se meštani boje i sklanjaju se. Pitanje je dokle.

image