Brnabićeva o Evropskom parlamentu: Već su usvajali katastrofalne rezolucije o Srbiji

Oni u Srbiji podržavaju one političke snage koje su za priznanje tzv. Kosova. Tako se oni orijentišu u odnosu na snage u Srbiji, a ja bih rekla da smo izuzetno ponosni što smo sa druge strane, koja poštuje principe međunarodnih prava, istakla je premijerka

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila je da se ne čeka rezolucija Evropskog parlementa kako bi skupština bila konstituisana, da su izbori u Srbiji završeni i da su oni bili demokratski, fer i transparentni.

Brnabićeva je istakla da ne očekuje da će rezolucija EP biti pozitivna po Srbiju ili njen narod.

"U ovom sazivu Evropski parlament je usvajao različite rezolucije o Srbiji i u vezi sa njom, koje su bile više nego katastrofalne. Rezolucije su govorile o tome šta je zastupao EP – pre svega da nije poštovao one koje su glasali za te rezolucije, principe međunarodnog prava, Povelju Ujedinjenih nacija, a ni sporazume koji su dogovoreni u okviru dijaloga Beograda i Prištine u okviru evropskih institucija. U svakoj rezoluciji EP, referisali su se na Kosovo i Metohiju kao na Republiku Kosovo, nisu poštovali Briselski, a ni bilo koje druge sporazume. Kada su pričali o Kosovu, nisu koristili ni zvezdicu, ni fusnotu, ništa što je obaveza evropskih insitucija", navela je premijerka Srbije.

Ona je podsetila da su iz Evropskog parlamenta Srbiji zamerili "što omalovažava ustavni poredak Republike Kosovo" i pozivali pet država članica koje nisu priznale jednostranu proglašenu nezavisnost Prištine da odmah to urade.

"One to nisu nikada uradile, niti deluje da im to pada na pamet, toliko o rezolucijama EP u ovom sazivu", dodala je Brnabićeva.

Ona je istakla da ne veruje da u novoj rezoluciji "možemo da čujemo ili pročitamo nešto što do sada nismo čuli o Srbiji".

"Oni u Srbiji podržavaju one političke snage koje su za priznanje tzv. Kosova i od strane Republike Srbije. Tako se oni orijentišu u odnosu na snage u Srbiji, a ja bih rekla da smo izuzetno ponosni što smo sa druge strane, koja poštuje principe međunarodnih prava", kazala je premijerka Srbije.

Brnabićeva je podsetila da je na izborima u Srbiji učestvovalo nešto manje od 375 posmatrača, a 475 njih iz inostranstva, Kako je dodala, ni oni koji su najkritičniji prema Srbiji, nisu rekli da su videli nešto što predstavlja nepravilnost.

"Oni koji su bili najkritičniji rekli su da su čuli da je bilo nepravilnosti, ali da su obišli sva biračka mesta koja su želeli i da nisu videli ili zabeležili svojim očima nijednu nepravilnost", zaključila je predsednica Vlade Srbije.