Srbija i Balkan

Šta danas radi crvena omladina: Ko su novi skojevci?

Savez komunističke omladine Jugoslavije protivi se NATO-u i EU a zalaže za BRIKS, a nedavno su građani, u okviru liste Ruske stranke, posle 19 godina mogli i da ih glasaju
Šta danas radi crvena omladina: Ko su novi skojevci?© A.K./ATAImages

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) zatražio je od vlasti u Beogradu da hitno zaštite Grob narodnih heroja na Kalemegdanu od skrnavljenja. U grobnici koja se prethodnih godina više puta nalazila na meti vandala, nalaze se posmrtni ostaci jugoslovenskih komunističkih vođa iz Drugog svetskog rata Ivana Milutinovića, Đura Đakovića, Ive Lole Ribara i Moše Pijade. SKOJ je Gradu Beogradu dao rok da do 1. marta uvede stalni video-nadzor na tom mestu ili će početi proteste.

Ko su, međutim, današnji SKOJ-evci koji gradskoj vlasti prete protestima i kakva je njihova uloga u današnjem društvu?

Današnji SKOJ sebe predstavlja kao omladinsku revolucionarnu marksističko-lenjinističku organizacija koja deluje kao omladina Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ), a kako se navodi na njihovom sajtu, okupljaju radničku, seosku, studentsku i srednjoškolsku omladinu.

Bez obzira na to što je SKOJ danas bez gotovo ikakvog političkog uticaja, oni su ipak učestvovali na poslednjim, parlamentarnim izborima održanim 19. decembra. Sedam kandidata SKOJ-a i NKPJ-a bilo je na izbornoj listi Ruska stranka- Slobodan Nikolić i osvojili su 11.369 glasova.

"S obzirom na to da je lista Ruske partije na parlamentarnim izborima osvojila više od 11.000 glasova, ona će upravo zahvaljujući doprinosu komunističkih birača imati jednog predstavnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Naime, liste ruske nacionalne manjine u Srbiji u dosadašnjim nastupima na izborima nisu uspele da ostvare potreban broj glasova za ulazak u parlament, ali je Ruska partija, zahvaljujući komunistima koji su glasali za nju, ostvarila rezultat dovoljan za osvajanje poslaničkog mesta", navodi se na sajtu SKOJ-a gde se ističe da su građani Srbije posle 19 godina imali priliku da na ovim izborima glasaju i za komuniste.

Ruska stranka na čijoj su listi bili i komunisti osvojila je i jedan mandat u Skupštini AP Vojvodine i mesto odbornika u Skupštini grada Kragujevca.

Iako je ova lista završila na začelju, pokazalo se ipak da je relevantniji politički faktor od mnogo poznatijeg LDP-a Čedomira Jovanovića, koji je imao oko 2.000 glasova manje od njih.

Loše izborne rezultate SKOJ-evci, koji se pozivaju na kontinuitet sa istoimenom istorijskom organizacijom kompenzuju aktivizmom. U njihovom portfoliju jedna od najistaknutijih stavki svakako je zalaganje za očuvanje komunističkog nasleđa.

Kada je, na primer, pre nekoliko godina, na Grobnici narodnih heroja na Kalemeganu ispisan grafit "Ratko Mladić je narodni heroj, a ne ovi",  oni su naveli da je reč o "primitivnim bezumnim vandalima koji ništa ne znaju o Ratku Mladiću u koga se kunu, pa tako ni to da je on bio poštovalac partizanskog oslobodilačkog pokreta u Drugom svetskom ratu i da nikada nije rekao nijednu ružnu reč protiv heroja sahranjenih na Kalemedanu".

Ružnih reči oni, međutim, imaju poprilično na račun nekadašnjeg Ravnogorskog pokreta, pa su tako oštro protestovali zbog rehabilitacije Nikole Kalabića, a svojevremeno se čak bunili i protiv emitovanja serije "Ravna gora", budući da su sumnjali da će u tom televizijskom ostvarenju Ravnogorski pokret i Drugi svetski rat biti prikazani objektivno.

Skojevci su oštri protivnici "imperijalističkih saveza poput NATO i Evropske unije, a zalažu se jačanje sveobuhvatne saradnje sa bratskom Rusijom i zemljama BRIKS-a dok Kosovo i Metohiju smatraju neotuđivim delom Srbije" i kategorički se protive uvođenju antiruskih sankcija.

Prošlog leta su, recimo, zajedno sa predstavnicima 17 organizacija iz Evrope i Severne Amerike, organizovali anti NATO demonstracije, na kojima su pružili podršku Srbima na Kosovu i Metohiji, a osudili su nasilje koje vlasti takozvane "Republike Kosovo" vrše nad srpskim stanovništvom, ujedno istakavši da kosovski "premijer" Aljbin Kurti dozvolu za akcije dobija direktno od Sjedinjenih Država.

"Jačanje tenzija na Kosovu odgovara upravo Zapadu, jer se na taj način veoma povećalo prisustvo trupa NATO-a u regionu", rečeno je tada, a skojevci su pozvali na prestanak okupacije južne srpske pokrajine i njeno vraćanje pod punu kontrolu Srbije.

NKPJ, pa ni njihovi omladinci skojevci ne vole "klerofašističku desnicu", a nisu ljubitelji ni pripadnici prozapadne opozicije, te su tako za proteste Srbije protiv nasilja navodili da "imaju antiruski karakter što nam govori da su emocije nezadovoljnog naroda i strašnu tragediju iskoristili NATO špijuni u Srbiji da ostvare svoje političke ciljeve". Vladajuću stranku nazivaju "proimperijalistička buržoaska Srpska napredna stranka". 

SKOJ je poznat i po tome što reaguje na situacije koje većim partijama obično prolaze ispod radara. Tako su pre nekoliko dana osudili izjavu voditeljke Jovane Jeremić, da članovi njenog tima iz jutanjeg programa moraju da dolaze na posao čak i kad su bolesni, jer ona ne toleriše izostanke. To su nazvali "antiradničkim i anticivilizacijskim izjavama", a zatim se i okupili ispred TV Pink kako bi izrazili svoj protest.

Njihova je inicijativa i da kineski predsednik Si Đinping dobije spomenik u Beogradu, organizovali su i miting podrške Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici koje su već godinama "pod agresijom kijevske fašističke hunte", a u poslednjem periodu aktivno su u svojim aktivnostima podržavali Palestinu i osuđivali izraelske zločine u Pojasu Gaze. Upravo ova tema bila je i u fokusu njihove svečane akademije organizovane povodom 80 godina od osnivanja Republike, na drugom zasedanju Avnoja u Jajcu.

Ranijih godina skojevci su zabeležili i nekoliko važnih trijumfa koji su im obezbedili simpatije naroda. Tražili su, a i izvojevali zabranu koncerta švajcarske pevačice Eviger Šturm u jednom beogradskom klub. Pevačica, naime, izvodi baladu posvećenu Janu Stjuardsku Donaldsonu, osnivaču međunarodne neonacističke skinhed mreže "Krv i čast", a skojevci su smatrali da je neprihvatljivo tako nešto dozvoliti u "slobodarskom Beogradu koji je doživeo naci-fašističku okupaciju".

U njihovom portfoliju zabeleženo je i da su 2016. godine uz uzvike "Napolje NATO fašisti" i "NATO ubice, marš iz Srbije", prekinuli debatu CIRSD-a o američkoj spoljnoj politici u kojoj je učestvovao tadašnji američki ambasador u Srbiji Kajl Skot. Skojevci su ti koji su svojevremeno tortom u facu "počastili" i čuvenog "ratnog-turistu", francuskog intelektualca Bernara Levija koji se svojevremeno zalagao za NATO agresiju na Srbiju.

image