"Novosti": Kurti ima plan kako da promeni ustav tzv. Kosova

Za izmene ustava potrebno je da glasa najmanje dve trećine poslanika, uključujući i dve trećine srpskih poslanika

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pokušava da promeni ustav "Kosova" kako bi fomirao vojsku lažne države, oduzeo pravo Srbima na zastupljenost u prištinskom parlamentu, ali i da bi specijalne jedinice stacionirao na sever pokrajine, pišu "Večernje novosti".

"Ova zamka se krije iza njegove namere da, nakon što se iz kosovskog parlamenta povuklo 10 poslanika Srpske liste u znak protesta zbog terora Prištine, u skupštinske klupe uvede 'podobne' Srbe koji bi u budućnosti glasali za sve što im Kurti servira", navodi list.

Za izmene ustava tzv. Kosova potrebno je da glasa najmanje dve trećine poslanika, uključujući i dve trećine onih koji imaju rezervisana mesta kao pripadnici manjinskih zajednica, što znači da bez glasova srpskih poslanika, Kurti ne može sadašnje "Kosovske bezbednosne snage" da legalizuje kao vojsku.

Glasovi srpskih poslanika ključni su i za donošenje zakona koji se tiču upotrebe službenoj jezika, obrazovanja i lokalne samouprave.

"Zato Kurti posle povlačenja predstavnika srpskog naroda iz prištinskih institucija očajnički pokušava da poslanike Srpske liste zameni svojim Srbima koji bi podržali sve dalje korake ka zaokruživanju nelegalne nezavisnosti Kosova", ističe list i dodaje da su upravo zbog toga poslanici Srpske liste tehnički verifikovali mandata u skupštini, "što ne znači njihovo vraćanje u institucije, već samo srpečavanje da u klupe sednu oni koji bi glasali kako Kurti diriguje".

Premijer privremenih institucija zbog toga žuri sa održavanjem vanrednih izbora u četiri srpske opštine na severu koje je predsednica Vljosa Osmani raspisala za 18. decembar.

Srpska lista će te izbore bojkotovati, ali "Novosti" ukazuju da to neće biti slučaj sa svim srpskim strankama jer je Partija kosovskih Srba juče najavila da će na njima ipak učestvovati, kao i da će njihov lider Aleksandar Jablanović biti kandidat za gradonačelnika Leposavića.